Prvního října vejde v platnost novela, která vládě umožní zastropovat ceny energií

ČTK ČTK
30. 9. 2022 15:25
Prvního října vejde v platnost novela, která vládě umožní zastropovat ceny energií

V sobotu 1. října vstoupí v platnost novela energetického zákona, která vládě mimo jiné umožní stanovit maximální ceny elektřiny a plynu. Novela zákona v pátek vyšla ve Sbírce zákonů. Vláda už dříve uvedla, že maximální cena silové elektřiny bude činit 6000 korun za megawatthodinu včetně DPH, megawatthodina plynu bude stát maximálně 3000 korun.

K omezení cen bude muset vláda vydat nařízení, v němž stanoví konkrétní podrobnosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu v pátek potvrdilo, že vláda by měla nařízení projednávat ve středu 5. října.

Vláda svým nařízením bude také určovat odběratele, kterých se cenový strop dotkne. Už dříve sdělila, že zastropování se bude vztahovat na domácnosti, živnostníky, malé a střední firmy nebo domovní plynové teplárny.

Dodavatelé budou mít právo na úhradu prokazatelné ztráty a přiměřeného zisku. Při mimořádné tržní situaci bude moci vláda v krajním případě zakázat například obchodování s elektřinou a plynem na burzách.

Novela také umožní spotřebitelům snáze vypovědět takovou smlouvu, která obsahuje takzvané spotové ceny, tedy částky odvozené od vývoje na burzách. Před takovými smlouvami varuje Energetický regulační úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy