První televizní reklamu odvysílali před 80 lety. Krátký šot propagoval hodinky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
1. 7. 2021 9:14
Moderní reklama, ať už se jednalo o novinovou nebo rozhlasovou, se zrodila ve Spojených státech - a stejně tomu bylo v případě televize, kde první inzertní spot odvysílali 1. července 1941.
První reklama se objevila na amerických obrazovkách v roce 1941.
První reklama se objevila na amerických obrazovkách v roce 1941. | Foto: Youtube

Před přenosem zápasu mezi baseballisty Brooklyn Dodgers a Philadelphia Phillies se tehdy v éteru objevila jednoduchá reklama na hodinky Bulova, doprovázená prostým sloganem "Ameriku pohání Bulova".

Odvysílání šotu, který mohli vidět majitelé zhruba čtyř tisícovek televizorů z New Yorku a okolí, stálo hodinářskou firmu devět dolarů. Ty se tak staly základem dnešního mnohamiliardového reklamního průmyslu.

V létě 1941 se televize v USA, které měly až za pět měsíců vstoupit do války, pomalu stávala běžným doplňkem domácností - na rozdíl od Evropy, kde její rozvoj přerušil světový konflikt.

Kromě vysílacích společností se s novým vynálezem seznamovala také vláda a rodily se i první zákony. Pokusy o reklamu se sice objevily již dříve, teprve v květnu ale vydal národní regulátor prvních deset licencí, platných od začátku července, které umožňovaly i prodej inzertního času.

A vzhledem k tomu, že ve Spojených bylo vysílání od začátku soukromým podnikem, stala se reklama brzy samozřejmou součástí programu.

Video: Youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy