Provoz před Vánoci komplikuje Českým drahám nemocnost, od neděle spoje omezí

ČTK ČTK
21. 12. 2023 12:45
Provoz před Vánoci komplikuje Českým drahám nemocnost, od neděle spoje omezí

Provoz na železnici komplikuje Českým drahám (ČD) vyšší počet nemocných zaměstnanců, přesto společnost vypraví před vánočními svátky maximální počet vozů, které má k dispozici.

Na Štědrý den večer a v noci pak dopravu hodně omezí a v pondělí a v úterý 25. a 26. prosince vlaky pojedou jako ve svátek. ČD o tom ve čtvrtek informovaly v tiskové zprávě s tím, že vyšší nemocnost má vliv na počet zaměstnanců v údržbě i provozu. Situaci podle dopravce komplikují také dlouhodobá zdržení v termínech plánovaných revizí osobních vozů u externích dodavatelů.

I přes posílení budou vlaky podle ČD hodně obsazené a některé jsou kompletně rezervované. Dopravce proto cestujícím doporučuje využít na delší trasy rezervaci a ověřovat si obsazenost spojů v e-shopu ČD nebo aplikaci Můj vlak. Na kratší vzdálenosti hlavně v Praze a okolí doporučuje využít regionální vlaky.

Omezení dopravy na Štědrý den večer a v noci kopíruje podle ČD nejmenší sváteční zájem o cesty. Přes den budou vlaky jezdit jako ve svátek, od 18:00 až 19:00 budou dráhy provoz postupně utlumovat, přičemž většina večerních a nočních regionálních spojů a velké množství dálkových vlaků nepojede. Sváteční provoz 25. a 26. prosince bude začínat později, mezi šestou a sedmou hodinou ranní. Od 27. prosince do 2. ledna budou kvůli vánočním prázdninám omezeny jízdy některých takzvaných školních vlaků, které využívají žáci pro dojíždění do škol.

Dopravce cestujícím doporučuje sledovat i poznámky o omezení jízdy vlaků v elektronických vyhledávačích spojení. Například číslice 10 v poznámce označuje vlaky, které nejedou 24. a 31. prosince, a číslice 11 značí spoje, které nejedou 25. prosince a 1. ledna. Poznámkou 18 jsou vyznačené vlaky, které jedou v pracovní dny s výjimkou vánočních prázdnin.

 

Právě se děje

Další zprávy