Do zemědělství jde jen srdcař nebo blázen. Chceme nalákat mladé, říká farmářka

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
29. 12. 2022 16:17
"Povědomí o zemědělství je malé, ale ochota přijít se podívat do provozu je velká. Proto jsme od počátku chtěli veřejnosti otevřenou farmu, která zatraktivní náhled na zemědělství," říká Zlata Ronzová Mádrová ze Zlaté farmy na Prostějovsku, vítězka letošního národního kola soutěže Mladý farmář roku 2022. Česko v prosinci reprezentovala i během evropského kola v Bruselu.
Rozhovor s mladou farmářkou ze Štětovic u Prostějova | Video: Jakub Zuzánek, Kateřina Vítková
Foto: EU

Zlatá farma vznikla ve Štětovicích - Vrbátkách teprve před osmi lety na místě podniku, který se právě ukončoval chov skotu. Paní Zlata, která v něm pracovala, se tehdy rozhodla, že chce v započaté práci pokračovat. Chtěla chovat zejména tradiční české plemeno ČESTR. 

"Hledali jsme místo, kam ustájit stádo, a pod vlivem různých okolností se to podařilo ve vesnici vedle, kde bylo opuštěné středisko živočišné výroby. Areál není opravený a neustále žijeme v provizoriu, ale snažíme se každým rokem něco zlepšit," vysvětluje. Na farmě pracuje asi sedm lidí, provoz zabírá veškerý čas takřka celé rodině. "Jinak to zatím nejde," dodává farmářka. 

Kromě krav tu chovají i další hospodářská zvířata, koně, ovce, kozy nebo prasata. Narazíte tu ale i na osla, lamu nebo morčata. Samozřejmostí jsou i slepice, králíci, krůty, husy a kachny. Mezi nohama se návštěvníkům při procházce farmou neustále proplétají kočky. A návštěvníků je tu zejména za pěkného počasí hodně.

Zlatá farma se totiž zdaleka nezabývá jen uzavřeným chovem. Mají tu vlastní mlékomat, denně otevřenou kavárnu a prodejnu, ve které prodávají vlastní mléčné výrobky i produkty od drobných podnikatelů z regionu.

Lidé se tu vzdělávají i slaví

Farma je otevřená lidem z blízkého i dalekého okolí. Nabízí spoustu volnočasových a vzdělávacích aktivit pro veřejnost, udržují se tu lidové tradice Hané. Společně s okolím se tu slaví velikonoce i dožínky, pálí tu čarodějnici, vynáší smrtku, vítají sv. Martina i paní Zimu. 

"Většina lidí si při slově agroturistika představí rakouskou farmu, ale nedojde jim, že něco podobného mohou zažít i za humny. Nabízíme projektové dny pro školy a školky, exkurze, příměstské tábory a výcvik jízdy na koni," vypočítává z dalších akcí paní Zlata.

Zlatá farma
Zlatá farma | Foto: Archiv Zlaté farmy

Jak do zemědělství přilákat mladou generaci

Důležitou součástí každodenního života Zlaté farmy je i její snaha o zatraktivnění oboru, ve kterém převažují starší lidé, i pro mladé generace. "Spolupracujeme s různými školami od potravinářů přes veterináře. Pokud nebude zemědělství zajímavý sektor, čeká jej velká krize, protože věkový průměr pracujících v oboru je vysoký. Jen šikovný odborník může vychovat v praxi svého následovníka," věří paní Zlata.

Dodává, že vzdělání bez praxe je k ničemu. Jenže dnes v každém podniku pracuje tak omezený počet lidí, že pro zaučování nováčků není moc prostor.

"A co má přimět mladé lidi k práci v oboru? Určitě povědomí o důležitosti zemědělství jako živitele národa, a také finanční soběstačnost sektoru," říká farmářka.

Přiznává, že bez dotací to zatím nejde. Farma se snaží využívat všech dotačních titulů, ať už národních, nebo těch z EU. "Dotace ale také mění pohled spotřebitele, který pak očekává levné potraviny," varuje.

Zlatá farma
Zlatá farma | Foto: Archiv Zlaté farmy

Díky všem svým aktivitám a také důrazu na udržitelnost letos Zlatá farma vyhrála národní kolo soutěže Mladý farmář roku 2022 a v prosinci reprezentovala Česko i na celoevropském kole v Bruselu.

"Nemyslím, že bychom byli jedineční. Spíše jsme odlišní v tom, že se úzce specializujeme na živočišnou výrobu a agroturistiku v intenzivně obdělávané oblasti Hané. Pokud vím, kladl se důraz při výběru vítěze na záběr projektu, vztah k tradici, údržbě krajiny, zpracování vlastní produkce a komunikaci se zákazníky," dodává paní Zlata.

 

Právě se děje

Další zprávy