Plzeňský TechTower sází na komunitu. Propojuje nováčky se zkušenostmi zaběhlých firem

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
9. 8. 2023 10:41
Jeden z nejmodernějších technologických parků v Česku, plzeňský TechTower, otevřel své brány na začátku února. Za sebou tak má první půlrok fungování. Ambiciózní projekt nabízí prostor mladým technologickým nadšencům, programátorům a začínajícím start-upům, které propojuje nejen mezi sebou, ale i se zaběhlými firmami z oboru a s investory. Jeho úkolem je udržet chytré hlavy v Plzeňském regionu.
Technologický park vystavěný na ruinách starého pivovaru. Podívejte se na video. | Video: Blahoslav Baťa

"V TechToweru to půl roku od otevření naplno žije. Kanceláře jsou téměř zaplněny inovativními firmami z Plzně i z daleka, v Coworku (sdílených prostorech, pozn. red.) to vře nápady a energií díky studentům, nadšeným start-upistům a digitálním nomádům. Z celého místa sálá inspirace," říká projektový manažer a marketér Kristián Cholinský ze Správy informačních technologií města Plzně, která má provoz areálu prostřednictvím svého SIT Portu na starosti.

Foto: EU

Vědeckotechnický park vznikl rekonstrukcí léta nevyužívaného a chátrajícího areálu bývalého pivovaru Světovar, prostory zabírají plochu asi 10 tisíc metrů čtverečních. Přestavovala se bývalá správní vila a hlavně ležácké sklepy s 32 metrů vysokou vodárenskou věží (anglicky tower, pozn red.), která dala projektu jméno. Rekonstrukce vyšla na 780 milionů korun, 181 milionů korun přitom šlo z fondů Evropské unie. "Bez těchto dotací bychom určitě projekt realizovat nedokázali," uvádí Cholinský.

Několikapatrová budova nabízí řadu kanceláří pro technologické firmy i sdílených prostor, kde si kdokoli může pronajmout místo k sezení. Navíc disponuje vychytávkami, které mají technologickým nadšencům a začínajícím podnikatelům usnadnit rozjezd projektu. Najdete tu technologickou dílnu, laboratoř pro virtuální realitu, podcastové studio nebo 10metrovou vodní nádrž pro testování podvodních dronů a dalších robotů.

"V naší technologické dílně je možné si navrhnout vlastní prototyp pro svůj start-up, aniž byste museli na startu kariéry investovat do 3D tiskáren a dalších strojů. Nabízíme také síť mentorů, s nimiž start-upy propojujeme a pomáháme jim rozjet byznys, nebo konzultace s členy našeho týmu, marketingovou pomoc skrze sociální sítě a vzdělávací workshopy a další eventy, kde se start-upisti můžou inspirovat od odborníků v oboru nebo třeba představit svůj projekt veřejnosti a investorům," vysvětluje Cholinský.

Za největší přidanou hodnotu TechToweru Cholinský označuje jeho komunitu a propojování lidí začínajících v oboru s potenciálními investory, zaměstnavateli nebo partnery. "Je to místo, kde vznikají skvělé nápady a jejich ještě lepší provedení," říká manažer.

Zájem je velký

Zájem o místo v TechToweru je podle Cholinského velký. Přestože sedět zde můžou pouze inovativní společnosti, kanceláře jsou už teď obsazeny z 85 procent.

"V areálu TechToweru teď sídlí například společnost CIE - průkopníci v práci s virtuální realitou, společnost Škoda Digital, kteří tu vytvářejí autonomní depo, nebo start-up PWN. Ti se přesunuli z Coworku do kanceláří, kde vytvářejí banku pro prodej kryptoměn. Podobných společností jsou v kancelářích TechToweru téměř dvě desítky," vysvětluje Cholinský.

Stoprocentní obsazení kanceláří není přitom podle něj ani cílem. Volná místa jsou určená pro start-upy, kterým se podaří ukotvit a růst a budou se chtít časem z Coworku přesunout do kanceláří, stejně jako tomu bylo v případě PWN.

TechTower Plzeň
TechTower Plzeň | Foto: Archiv TechTower/Správy informačních technologií města Plzně.

Naopak prostory Coworku, které jsou určeny zejména start-upistům, digitálním nomádům a programátorům, mají už dnes více členů než židlí.

"V Coworku máme zhruba 90 aktivních členství na 50 míst. Naštěstí se ale coworkeři mezi sebou nemačkají, protože prostor je otevřen 24/7 a návyky coworkerů jsou opravdu různé. Někteří jsou zvyklí pracovat přes noc, jiní zase brzy ráno. V Coworku je tedy vždy prostor pro další nadšence, počítáme ale, že členství stopneme zhruba na stovce," nastiňuje Cholinský.

Na propojování místního osazenstva mezi sebou - zejména ve zmíněném sdíleném Coworku - se přitom aktivně pracuje. TechTower pořádá komunitní akce, společné snídaně, každý se můžeme připojit na hodinu jógy nebo běhání. Kromě toho se v areálu konají i akce pro veřejnost, například festival Inovujeme Plzeň a technologická konference Technika Futura, na podzim se bude konat marketingový hackathon.

Plán na udržení inovátorů na Plzeňsku

Jedním z hlavních dlouhodobých cílů celého TechToweru je snaha udržet chytré hlavy, inovativní firmy a nadějné podnikatele v Plzni a Plzeňském regionu. Výhodou pro ně může být i rychlé dálniční spojení nejen do Prahy, ale i do Německa.

"Naším cílem bylo vybudovat špičkové komplexní prostory pro zavedené firmy i začínající studenty, jejichž chytré nápady mohou změnit svět. A přesně takový TechTower je - architektonicky zajímavé místo, které přispěje k lepší budoucnosti. Dlouhodobou vizí města totiž je, aby chytré nápady vznikaly právě v západočeské metropoli," uvedl při otevírání TechToweru primátor města Plzně Roman Zarzycký.

TechTower Plzeň
TechTower Plzeň | Foto: Archiv TechTower/Správy informačních technologií města Plzně.

"TechTower je kus skládačky, který perfektně zapadne do unikátního Plzeňského Inovačního Ekosystému PINE. Skrze něj pracujeme s talenty, technickou komunitou, inovativními podnikateli a vytváříme v západočeské metropoli podmínky pro vědu, výzkum a vznik nových perspektivních pracovních míst," doplnil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Přestavba starého pivovaru

Pivovar Světovar, v jehož někdejším areálu na jižním okraji Plzně TechTower sídlí, byl vystavěn na konci první světové války a měl být konkurencí Prazdroji. V té době představoval nejmodernější pivovar v celém Rakousku-Uhersku. Přestavbu měli na starosti architekti Tereza Vojtěšková a Milan Varvařovský.

Vybudování TechToweru vyšlo na 780 milionů korun. Město Plzeň na něj získalo příspěvek 181 milionů korun z fondů Evropské unie prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v rámci dotace z Integrovaných teritoriálních investic pro Plzeňskou metropolitní oblast z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Druhá evropská dotace ve výši 14 milionů korun pak putovala na vnitřní vybavení prostor. 

Investice do inovací a podpory konkurenceschopnosti je jednou z dlouhodobých priorit evropské regionální politiky. Jen mezi lety 2007 a 2013 v Česku podpořila 8454 projektů na podporu malých a středních podniků. Díky podpoře evropských fondů bylo vybudováno 78 vědecko-technických parků a 51 podnikatelských inkubátorů. Od roku 2007 do současnosti bylo zavedeno 5168 inovací produktů, služeb či procesů.

TechTower Plzeň
TechTower Plzeň | Foto: Archiv TechTower/Správy informačních technologií města Plzně.
 

Právě se děje

Další zprávy