Přední americké firmy z oblasti umělé inteligence se zavázaly k bezpečnostním opatřením

ČTK ČTK
21. 7. 2023 21:42
Přední americké firmy z oblasti umělé inteligence se zavázaly k bezpečnostním opatřením

Skupina sedmi předních amerických podniků v oblasti umělé inteligence (AI) se zavázala dodržovat soubor pravidel k zajištění bezpečnosti této technologie. Informoval o tom dnes Bílý dům. Opatření zahrnují například důkladné testování bezpečnosti systémů založených na umělé inteligenci nebo označování obsahu vytvořeného umělou inteligencí digitálním vodoznakem.

K dodržování pravidel se dobrovolně zavázaly firmy Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft a OpenAI. Součástí pravidel je rovněž pravidelné zveřejňování informací o schopnostech a omezeních umělé inteligence a zkoumání rizik spojených s umělou inteligencí, například v oblasti diskriminace či narušování soukromí, píše server BBC.

Dohoda je podle agentury Reuters vnímána jako úspěch snahy administrativy amerického prezidenta Joea Bidena o regulaci odvětví umělé inteligence, které se v poslední době dostalo do popředí zájmu investorů i veřejnosti.

Biden se dnes se zástupci zmíněných firem setkal v Bílém domě a zdůraznil, že je třeba bedlivě sledovat možná rizika, která jsou s AI spojená. "Sociální média nám ukázala, jaké škody dokáže napáchat mocná technologie, když nefunguje náležité zabezpečení," řekl prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy