Pražští radní zrušili tendr na nákup elektřiny, pro nový rok tak nemají zajištěné dodávky

ČTK ČTK
19. 12. 2022 14:12
Pražští radní zrušili tendr na nákup elektřiny, pro nový rok tak nemají zajištěné dodávky

Pražští radní v pondělí zrušili tendr na nákup elektřiny pro hlavní město a jeho příspěvkové organizace v příštím roce. Rozhodli tak z pokynu zastupitelů, kteří minulý čtvrtek neschválili výběr dodavatele. Zatím není jasné, jak bude město nákup pro příští rok řešit, ale je nutné další postup stanovit a provést do konce roku. Radní se podle informací médií k problému vrátí ve středu v 09:00 na mimořádném jednání.

Městu s koncem roku vyprší smlouva s Pražskou energetikou. Ta uspěla i jako jediný uchazeč v novém tendru. Některým zastupitelům se však na čtvrtečním jednání nelíbil způsob výběru dodavatele přes nedávno založenou příspěvkovou organizaci Pražské společenství obnovitelné energie, kritizovali i podmínky pro město. Materiál, kterým by byl schválen dodavatel, pak nepodpořila nadpoloviční většina zastupitelů.

Hlavní město tak necelé dva týdny před koncem roku nemá zajištěné dodávky pro magistrát i příspěvkové organizace, ke kterým patří školy, divadla, galerie, domy dětí a mládeže nebo zařízení pro seniory. Podle v pondělí schváleného tisku jde o 1864 odběrných míst v hladině nízkého napětí a 65 odběrných míst v hladině vysokého a velmi vysokého napětí.

Radní v pondělí podle schváleného dokumentu zrušili původní tendr a pověřili ředitele magistrátu Martina Kubelku, aby prověřil možnosti řešení a předložil je radním ve středu. Minulý týden to vypadalo, že se městu podaří elektřinu zajistit přes svoji firmu Technologie hlavního města Prahy, té se však podle informací ČTK zatím nepodařilo sjednat u Pražské energetiky navýšení dodávek.

 

Právě se děje

Další zprávy