Prazdroj na rozdíl od minulých let od října nezdraží balená ani čepovaná piva

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 8. 2024 17:24
Prazdroj na rozdíl od minulých let od října nezdraží balená ani čepovaná piva

Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, který poslední roky zdražoval vždy od 1. října své produkty o několik procent, nezvýší letos ceny balených ani sudových piv. ČTK to zjistila od obchodních řetězců, jimž v těchto dnech pivovar rozesílá nové ceníky. Informace v pondělí potvrdil mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Zvýšení cen zatím neplánuje ani Rodinný pivovar Bernard z Humpolce na Pelhřimovsku, zjistila ČTK.

"K dnešnímu dni jsme náš ceník nezměnili, a to jak u baleného, tak u čepovaného piva," uvedl. Kovář dodal, že jde o jednu z forem podpory hospod. "Chceme nadále pokračovat v podpoře spotřebitelů i hospodských, ať už formou investic v našich pivovarech, nebo formou podpory restaurací, rozšiřováním nabídky nebo tím, že jsme naše ceny od loňského října nezvyšovali," řekl.

Mluvčí neuvedl, zda pivovar plánuje zvýšení cen v jiném termínu ještě do konce letošního roku. "Omlouváme se, ale k jakýmkoliv dotazům ohledně cenové politiky a změn do budoucna se nemůžeme vyjadřovat," uvedl. Řetězce i hospody shodně tvrdí, že podle jejich informací a dosud zavedené praxe plzeňský pivovar už letos ceny nezvedne.

Prazdroj naposledy zvýšil ceny balených i sudových piv v říjnu 2023. Kvůli tehdy složité situaci v gastronomii vzrostla více cena lahví a plechovek, v průměru o 1,50 korun na půllitr, u sudových a tankových piv o korunu. "V průměru šlo o nárůst 5,7 procenta, méně než loňská inflace," uvedl mluvčí. Pivovar zvyšoval v posledních letech ceny k 1. říjnu a jeho rozhodnutí pak většinou následovaly další pivovary.

 

Právě se děje

Další zprávy