Pravidla zadlužení loni podle zprávy ministerstva financí nesplnilo 575 obcí, meziročně více

ČTK ČTK
19. 7. 2021 15:29
Pravidla zadlužení loni podle zprávy ministerstva financí nesplnilo 575 obcí, meziročně více

Zákonem stanovené limity zadlužení loni překročilo 575 z celkového počtu 6254 obcí. Jde tak o meziroční nárůst o 26 obcí. Bez dluhu loni hospodařilo 3555 obcí a Jihočeský a Plzeňský kraj. Vyplývá to ze zprávy o monitoringu hospodaření územních samosprávných celků za rok 2020, kterou dostala vláda pro informaci. Materiál ministerstva financí (MF) má ČTK k dispozici. MF v něm dále konstatovalo, že nemuselo žádné obci pozastavit vyplácení daňových příjmů kvůli porušení pravidel rozpočtové odpovědnosti.

Podle legislativy územní samosprávné celky hospodaří v zájmu zdravých a udržitelných veřejných financí tak, aby výše jejich dluhu nepřekročila 60 procent průměru příjmů za poslední čtyři rozpočtové roky. Nerespektuje-li obec či kraj pravidla, ministerstvo financí může pozastavit převod podílu na daňových výnosech.

Ministerstvo financí v materiálu zároveň zařadilo sedm obcí do kategorie s vyšší mírou rizika hospodaření, meziročně o jednu více. Jde o obce, které překročily všechny tři monitorující ukazatele, které úřad sleduje. Vedle dluhu jde o podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům a celkovou likviditu. Všechna tři pravidla porušily loni obce Ocmanice (kraj Vysočina), Naloučany (kraj Vysočina), Ořechov (Vysočina), Čestice (Královehradecký kraj), Olešnice (Královehradecký kraj), Sibřina (Středočeský kraj) a Pňov-Předhradí (Středočeský kraj).

 

Právě se děje

Další zprávy