Do konce roku máte od daní klid, vzkazuje vláda firmám. Ale jen v některých oborech

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 14. 10. 2020 13:29
Podnikatelům, kteří byli zasaženi novými vládními opatřeními proti šíření koronaviru, ministerstvo financí automaticky odloží všechny úhrady DPH, daně z příjmu a silniční daně od dneška do konce roku. Opatření schválila ve středu vláda.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Na Twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Upřesnila, že opatření se týká podnikatelů s převažujícím oborem činnosti, na které vládní zákazy přímo míří.

Vláda v pondělí rozhodla o omezení shromažďování od středy na maximálně šest osob. Dále svými nařízeními uzavřela restaurace, bary a kluby do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, a rozhodla o přechodu všech škol, kromě mateřských a speciálních, na distanční výuku.

"Například provozovatelé fitness center či hospodští tak po zaslání oznámení budou mít odloženo placení vybraných daní do konce letošního roku. Aby se podnikatelům vše zjednodušilo, tak oznámení půjde poslat Finanční správě i e-mailem jako to bylo v případě kompenzačních bonusů. Poplatníci, na které se generální pardon nevztahuje, mohou o odklad platby daně zažádat individuálně," uvedla Schillerová. MF zveřejnilo i seznam oborů, kterých se automatické odložení týká.

upozornila, že pokud podnikatelé za letošní rok očekává daňovou ztrátu, může si do výše této ztráty požádat o vratku daně z příjmů, kterou zaplatil ve dvou předchozích letech a do patnácti dnů po podání žádosti o vrácení bude mít peníze na účtu. "Institut zpětného uplatnění daňové ztráty byl přijat právě pro tyto situace," uvedla.

Obory s automatickým odložením úhrad daní:

  • provozování restauračních zařízení a barů,
  • provozování hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubů a diskoték
  • pořádání koncertů a jiných hudebních, divadelních, filmových představení,
  • pořádání svatebních oslav, oslav vstupu do registrovaného partnerství a smutečních hostin,
  • provozování cirkusů a varieté,
  • pořádání poutí a podobných tradičních akcí,
  • pořádání kongresů a jiných vzdělávacích akcí,
  • pořádání veletrhů,
  • provozování vnitřních sportovišť, posiloven a fitness center, umělých koupališť, wellness zařízení,
  • provozování zoologických zahrad,
  • provozování muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů, hvězdáren a planetárií

Ministerstvo také informovalo, že nad rámce přijatých opatření mohou podnikatelé nadále využívat některých opatření v rámci tzv. liberačního balíčku, která byla zavedena již během jarní vlny pandemie. Jde například o plošné prominutí správního poplatku za podání žádostí na finanční nebo celní úřad nebo plošné prominutí DPH na bezúplatné dodání základních ochranných prostředků, u nichž vznikla povinnost přiznat daň v období od října do prosince.

Kompenzace dopravcům

Už dříve dopoledne vláda schválila, že zájezdoví autobusoví dopravci dostanou na pokrytí ztrát z krize od státu až miliardu korun. Kompenzace budou vypláceny za sedačku a den. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že krize v Česku zasáhla až 2000 zájezdových dopravců provozujících dohromady asi 9000 autobusů. Podle sdružení Česmad Bohemia až polovině z nich hrozí krach. Sdružení bude chtít jednat i o podpoře pro linkové autobusy.

Dotace by měly kompenzovat ztráty dopravců od březnového začátku nouzového stavu až do konce letošního června. Stát totiž zohlední zamrznutí trhu až do konce školního roku. Výše dotace se přitom bude vypočítávat na sedačku a den. Stát bude peníze rozdělovat podle emisních tříd autobusů a jejich kapacity. Nejvíce, až 135 korun za den, dostanou dopravci s nejekologičtější emisní třídou EURO VI. Naopak úplně mimo podporu se ocitnou firmy s vozidly vyrobenými před rokem 2000.

"Zájezdoví dopravci byli tvrdě zasaženi nezbytnými protikoronavirovými opatřeními. Rušily se školy v přírodě, školní výlety, firemní akce, zájezdy, objem těchto objednávek se v období jara limitně blížil nule a dosud se trend vývoje nelepší," vysvětlil potřebu kompenzací Havlíček. Připomněl také, že jde o obor s velmi nízkou marží. Program by měl začít fungovat v nejbližší době. Polovinu kompenzací poskytne ze svých zdrojů ministerstvo dopravy, polovinu pak zajistí z nespotřebovaných zdrojů z programu COVID nájemné.

Peníze by měly dopravcům pomoci především s leasingovými splátkami. U běžného zájezdového autobusu činí až 150 000 korun měsíčně, u patrových vozidel s cenou kolem 14 milionů korun je to ještě o 100 000 korun více. Firmy budou moci peníze použít i na ukončení činnosti.

Dopravcům během jara klesly zakázky téměř na nulu. V létě, které obvykle patří k nejdůležitějším obdobím pro zájezdové firmy, se dopravci dostali na zhruba pětinu běžného počtu zakázek. Na podzim se ovšem situace opět začala zhoršovat a objednavatelé začali zakázky dopravcům opět ve velkém rušit.

 

Právě se děje

Další zprávy