Síkela chce kompenzace pro 11 tisíc podnikatelů. Peníze půjdou trhovcům i restauracím

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 2. 2022 14:55
Vláda chce podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) vyčlenit na kompenzace pro podnikatele částku do tří miliard korun. Týkat se má asi 11 tisíc podnikatelů, které omezila protiepidemická opatření platná od 25. listopadu do 26. prosince. Pomoc budou moci čerpat ti, kteří zaznamenali propad tržeb o 50 procent ve srovnání s druhým pololetím roku 2019.
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) | Foto: ČTK

Stát dá podnikatelům částku v rozmezí od půl milionu do 1,5 milionu korun v závislosti na odvětví. Vláda podporu zatím neschválila, chce ji ještě probrat s profesními svazy. Konečné rozhodnutí by mělo padnout příští týden. Síkela to řekl ve středu na tiskové konferenci po jednání kabinetu.

Snahou je podle premiéra Petra Fialy (ODS) podpořit zejména drobné podnikatele, kteří nemají rezervy a výpadek tržeb by je ohrozil na existenci. "Pomoc bude cílená, administrativně nenáročná a snadno dosažitelná," uvedl.

Týkat by se měla hlavně prodejců na vánočních trzích, organizátorů adventních trhů, cateringu, restaurací, hudebních klubů, cestovních kanceláří a agentur, organizátorů hudebních a sportovních akcích. Ministři uvažují ještě o jedné skupině, Síkela ji ale zatím nechtěl uvést.

Kompenzace budou poskytovány v režimu de minimis, není tak potřeba, aby ji schvalovala Evropská komise, uvedl Síkela. Jeden příjemce nesmí v průběhu tří let čerpat z podpor de minimis více než 200 tisíc eur (asi 4,9 milionu korun). "Časově to vidím tak, že někdy do konce února budeme sbírat žádosti a někdy do poloviny, maximálně do konce března se ty peníze budou vyplácet," dodal Síkela.

Předchozí vláda připravila pokračování dříve fungujících programů COVID 2021, přes který měli mít podnikatelé šanci čerpat příspěvek 300 korun na zaměstnance a den omezení, a COVID Nepokryté náklady. Z druhého programu měli mít podnikatelé možnost získat dotaci až na 90 procent nákladů v závislosti na propadu tržeb za rozhodné období. Síkely obě formy pomoci označil za nesystémové, stát by podle něj vyšly na více než 12 miliard korun.

Miroslav Beneš z Hospodářské komory ČR po tiskové konferenci vlády uvedl, že kabinetem navržené kompenzace jsou nepříjemným překvapením a podle komory by naopak měly být založeny na programech COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady.

Beneš také řekl, že o finanční pomoci podnikatelům v současné chvíli jedná představenstvo komory. Její analytici budou návrhy podrobněji zkoumat. Na jednání s ministry je komora připravená své konkrétní náhrady a výhrady předložit.

Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků v reakci na návrh kompenzací řekl, že z gastronomie na peníze podle něj dosáhne jen minimum podnikatelů. 

 

Právě se děje

Další zprávy