Počet počítačů napadených vyděračským virem v Česku už přesáhl šest set

ČTK ČTK
16. 5. 2017 11:30
První vlna viru přišla během pátku a soboty, experti očekávají další. Podle některých antivirových firem vede stopa autorů viru do Severní Koreje.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Počet výskytů vyděračského počítačového programu WannaCry u uživatelů v Česku se zvýšil na více než 600. Tyto uživatele napadla první vlna viru během pátku a soboty. Uvedl to bezpečnostní expert internetového sdružení CZ.NIC Pavel Bašta. Někteří počítačoví experti mluví zhruba o 700 zasažených počítačích.

Pondělní odhady hovořily o zhruba 300 napadených uživatelů v ČR v první vlně. Data o případném dopadu druhé vlny, která měla přijít během pondělka, ještě nejsou k dispozici.

Virus, který zabraňuje uživateli v přístupu k infikovanému počítači a vyžaduje zaplacení výkupného, se začal šířit v pátek a napadl zhruba 300 000 počítačů ve 150 zemích. Podle některých antivirových firem vede stopa autorů viru do Severní Koreje.

Podle společností Symantec a Kaspersky Lab má jedna z prvních verzí viru část kódu společnou s některými programy používanými skupinou Lazarus, která je podle mnoha expertů krycí hlavičkou pro severokorejské hackery.

Policie ve Spojených státech či evropských zemích dosud po autorech WannaCry bezvýsledně pátrá, podle Reuters však nevyloučila možné severokorejské autorství.

Skupině známé jako Lazarus je připisováno autorství některých hackerských útoků většinou s cílem vydělat peníze, mimo jiné krádeže 81 milionů dolarů (téměř dvou miliard korun) z bangladéšské banky.

Virus využil bezpečnostní díru v operačním systému Windows. Záplatu na zranitelnost vydal Microsoft letos v březnu. Odborníci v souvislosti s útokem radí uživatelům, aby svá data zálohovali, pravidelně aktualizovali operační systém a používali antivirovou ochranu.

 

Právě se děje

Další zprávy