Konec současného vysílání se přiblížil. Výměna televizí vyjde diváky na miliardy

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
29. 8. 2018 12:07
Ukončení současného vysílání známého pod zkratkou DVB-T už má jasný termín. Domácnosti si budou muset pořídit televizní přístroj umožňující příjem DVB-T2 nebo set-top-box.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Přechod na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 vyjde stát na zhruba jednu miliardu korun. Plán ve středu schválila vláda, informovala o tom na webu.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) před jednáním novinářům řekla, že peníze ze speciálního účtu, na který přispívali operátoři, by měly na financování přechodu stačit. Jde zejména o náklady na vysílání prostřednictvím přechodových sítí, náklady související se změnou přídělů kmitočtů a výdaje spojené s odstraňováním rušení signálu mobilních sítí.

DVB-T2 proti nynější technologii DVB-T zajišťuje vysílání více programů na menším rozsahu frekvencí a umožňuje kvalitnější šíření TV signálu.

Domácnosti si budou muset pořídit televizní přístroj umožňující příjem DVB-T2 nebo set-top-box. Podle Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou předloni schválila vláda, by při průměrné ceně 12 000 korun za nový přijímač a 600 korun za set-top-box domácnosti vynaložily kvůli změně téměř pět miliard korun.

Podle průzkumu společnosti Nielsen Admosphere z letošního ledna přijímá nový standard DVB-T2 sedm procent domácností vlastnících televizi. Z toho šest procent má televizor, který standard DVB-T2 přijímá, a jedno procento si pořídilo set-top-box.

V současnosti je na trhu 1700 typů televizních přijímačů a set-top-boxů, které podporují DVB-T2. Je to zhruba 95 procent ze všech nabízených zařízení.

Jak nový signál chytit?

  • Ke sledování televize v přechodové síti DVB-T2 musí domácnosti své televize přeladit. Moderní přístroje umožňují přeladění automatické, u těch starších je třeba to provést manuálně.
  • Obyvatelé rodinných domů nemusí přenastavovat své televizní antény. Tomu se ale nevyhnou lidé žijící v činžovních domech, kde musí společné antény přenastavit televizní technici.
  • Vzhledem k tomu, že nový televizní signál bude nejprve fungovat v přechodové síti a až pak v té stálé, bude se muset přeladění provést nadvakrát.
  • Nejprve se tedy televize přeladí na přechodovou síť DVB-T2, k čemuž musí dojít do konce června 2020. Do února 2021 pak musí proběhnout přeladění druhé, aby mohli diváci televizi sledovat ve finální verzi nového televizního vysílání.

Digitální televizní vysílání ve stávajícím standardu DVB-T skončí 1. února 2021. Převážná většina vysílačů bude ale vypnuta o sedm měsíců dříve, kdy je nutné uvolnit dosud využívané pásmo 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 je nutný právě kvůli celoevropské potřebě uvolnit část používaných kmitočtů pro mobilní operátory.

Česká televize, která je provozovatelem tzv. veřejnoprávního multiplexu, může zcela přejít na standard DVB-T2, jakmile pokryje signálem alespoň 95 procent obyvatel. Provozovatelé ostatních tří multiplexů musí dosáhnout minimálně stejného pokrytí, jako mají ve standardu DVB-T.

Bezproblémový přechod na nový standard mají zajistit tzv. přechodové sítě, které vysílají souběžně se stávajícími multiplexy DVB-T. V současnosti fungují tři přechodové sítě, které pokrývají až 99 procent populace. Postupné vypínání stávajících vysílačů začne na konci roku 2019.

Náklady státu má uhradit radiokomunikační účet, jehož příjmem je část poplatků za využívání rádiového spektra. Úhrada jakékoliv finanční kompenzace je ale podmíněna výsledkem notifikačního řízení u Evropské komise.

 

Právě se děje

Další zprávy