Opravy D1 mezi 16. a 21. km jsou u konce, od neděle má být úsek průjezdný

ČTK ČTK
20. 10. 2023 10:07
Opravy D1 mezi 16. a 21. km jsou u konce, od neděle má být úsek průjezdný

Rozsáhlé opravy dálnice D1 mezi Všechromy u Prahy a Mirošovicemi jsou u konce, od nedělního odpoledne by měl být úsek mezi 16. a 21. kilometrem bez omezení průjezdný. Práce začaly loni na podzim a vyžádaly si přes 400 milionů korun bez DPH. Původně měly skončit o měsíc později, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připlatilo 8,5 milionu korun za jejich uspíšení. Novinářům to dnes řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Úsek nedaleko Prahy patří k extrémně dopravně zatíženým, denně po něm projede až 70.000 aut, z toho 20.000 tvoří kamiony. Kompletní opravy povrchu v místě stavbaři dělali naposledy v roce 1996. Jde o jeden z posledních úseků D1, který doposud nebyl rekonstruovaný.

Stavbaři se na D1 mezi Všechromy a Mirošovicemi vrátili počátkem března po podzimních přípravách a zimní přestávce. Rozsáhlou rekonstrukci měli původně naplánovanou na celou letošní stavební sezonu. Do konce června pracovali na polovině dálnice ve směru na Prahu, od konce června v opačném směru na Brno. Součástí prací byla i oprava dálničních mostů, odvodnění, nezpevněných krajnic, protihlukových stěn či svodidel nebo stavba protihlukové stěny u Kunic. Vozovka je vybavena meteorologickými čidly a dělníci vyměnili také kamery pro dohled nad provozem a instalovali nové vodorovné a svislé dopravní značení.

 

Právě se děje

Další zprávy