Oleo Chemical může jít do reorganizace, souhlasí věřitelé. Poslední slovo bude mít soud

ČTK ČTK
20. 10. 2017 13:58
Většina přítomných věřitelů podpořila reorganizační plán firmy formou fúze se společností Temperatior. Zda plán bude skutečně schválen, nyní závisí na rozhodnutí Městského soudu v Praze.
Společnost Oleo Chemical. Ilustrační snímek.
Společnost Oleo Chemical. Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha - Věřitelé Oleo Chemical na středeční schůzi podpořili reorganizační plán firmy formou fúze se společností Temperatior. Informoval o tom mediální zástupce Olea Jaroslav Pomp. Podporu vyjádřila většina přítomných hlasujících věřitelů.

Schválení plánu nyní závisí na rozhodnutí Městského soudu v Praze. Reorganizace má zajistit pokračování výroby biopaliv, zachování osmi desítek pracovních míst a nejvyšší možný výnos pro věřitele.

Oleo Chemical.
Oleo Chemical. | Foto: ČTK

"S ohledem na výši zajištění dle znaleckého posudku a počet přítomných zajištěných věřitelů hlasovala jedna skupina zajištěných věřitelů pro přijetí plánu, druhá proti. Ve skupině nezajištěných věřitelů pak byl plán přijat nadpolovičním počtem hlasů jak z pohledu objemu, tak přítomných hlasujících," uvedl Pomp.

Vzhledem k opakovanému obviňování ze strany některých věřitelů Pomp zdůraznil, že insolvenční správce ani státní zástupce nespatřují v předloženém plánu nepoctivý záměr. Firma podle něj předpokládá, že soud svůj výrok zveřejní co nejdříve. V protokolu ze středečního jednání soud uvádí, že o plánu rozhodne usnesením zveřejněným v insolvenčním rejstříku.

Nové vedení firmy Oleo Chemical, která má dlouhodobé finanční problémy, navrhlo svým věřitelům reorganizaci formou fúze se společností Temperatior. Ta nyní vyrábí v libereckém areálu Olea biopalivo druhé generace z odpadů živočišného původu. K uspokojení věřitelů Olea nabízí 400 milionů korun.

Podle manažerů Olea projekt umožní pokračování výroby biopaliv, dvojnásobně vyšší uspokojení věřitelů než cestou konkurzu a také definitivní odchod původních vlastníků. Firma se tím definitivně odřízne od historie spojené s řadou sporů.

Oleo Chemical vznikla v roce 2004 se záměrem vyrábět moderní biopaliva. Majitelé firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek se však o čtyři roky později dostali do finančních problémů. Peníze na investice do modernizace technologie jim poskytl příbramský výrobce bazénů a koupelen Ravak. Finanční zdroje se ale nevracely, a Ravak se proto v roce 2012 připojil k insolvenčnímu řízení, které už rok předtím iniciovala britská společnost Shadbrook Enterprise Limited.

Spory o 750 milionů korun, které Ravak Oleu půjčil, ovšem otevřely kauzu mnohem rozsáhlejší. Manažeři Olea tehdy potřebovali nejen peněžní injekce, ale i zakázky, a při jejich shánění se dostali i do blízkosti vlivného podnikatele Ivo Rittiga. Na celou skupinu se později zaměřila policie a státní zástupce nakonec obžaloval deset lidí včetně Jirounka, Urbánka a Rittiga za to, že ze společnosti údajně vyvedli 20 milionů korun.

Soudy nyní řeší několik kauz spojených se společností Oleo Chemical. Krajský soud v Praze v září osvobodil Jirounka v kauze padělané směnky na 127 milionů korun, ve které byl původně pravomocně odsouzen k šesti rokům vězení. Verdikt však zrušil Nejvyšší soud, který kauzu vrátil k novému projednání.

Jirounek vinu dlouhodobě popírá, kvůli kauze byl zhruba čtyři měsíce ve vězení. Figuruje ale i v dalších případech, které se týkají tunelování Olea nebo uvedení nepravdivých údajů při sjednání úvěru na 160 milionů korun. I v těchto případech vinu popírá.

 

Právě se děje

Další zprávy