Úroky u hypoték dál klesají, ukazují nová data. Na poptávce po úvěrech je to znát

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 10. 2023 9:25
Banky a stavební spořitelny poskytly v září hypoteční úvěry za 13,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 90 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v září ze srpnových 5,78 procenta na 5,74 procenta, a byla tak nejníže od července 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Proti srpnu objem hypoték klesl o 3,5 procenta. Z meziročního pohledu se projevil vliv nižší srovnávací základny, kdy se data srovnávají s velmi slabým zářím minulého roku. "České domácnosti reagují pozitivně na mírný pokles úrokových sazeb a vnímají i meziročně nižší ceny nemovitostí a jejich širší nabídku. Na rostoucí poptávce klientů po úvěrech na bydlení se také příznivě projevuje i zklidnění ekonomického prostředí a odložená poptávka po nemovitostech," uvedl generální ředitel Hypoteční banky Martin Vašek.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v září dosáhl 11,3 miliardy Kč po srpnových 11,5 miliardy Kč. Objem interně či z jiné instituce refinancovaných úvěrů činil 2,3 miliardy Kč proti 2,6 miliardy o měsíc dříve. Počet nově poskytnutých hypoték se v září také mírně snížil na 3500, zůstal ale nad průměrným měsíčním počtem letošního roku, který přesahuje 3000.

"Pozorujeme mírný růst hypoték čerpaných na malometrážní byty. Aktuálně byty 1+kk a 2+kk představují zhruba dvě třetiny z bytů, na něž naši klienti čerpají nové hypotéky. Specificky pozorujeme růst zájmu zejména o byty 1+kk, které ještě před pěti lety tvořily zhruba pětinu z nových hypoték, zatímco dnes je již zhruba každá třetí nová hypotéka poskytnuta právě na byty 1+kk," uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů zůstává nejnižší od loňského července. Přesto sazby zůstávají mezi nejvyššími za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovaly také na obdobně vysokých hodnotách. Nabídkové sazby v posledních měsících také mírně klesají, stále se však drží v průměru mírně nad šestiprocentní hranicí, kde se pohybují více než rok.

"Průměrná hypoteční sazba postupně mírně klesá s ohledem na letošní velmi rozkolísané tržní úrokové sazby, které jsou pro hypoteční sazby klíčové. I přes předpokládané snižování sazeb ze strany České národní banky v průběhu příštího roku v rozsahu několika procentních bodů budou sazby u hypoték klesat podstatně pomaleji, protože se odvíjí od dlouhodobějších sazeb na trhu," míní hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Průměrná hypotéka v září pokračovala v mírném růstu a dostala se na nejvyšší hodnotu od loňského dubna, kdy činila 3,18 milionu Kč. Nejvyšší průměrná hypotéka byla v listopadu 2021, kdy činila 3,46 milionu Kč. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla v lednu letošního roku, kdy byla 2,83 milionu Kč. Od té doby se postupně zvyšuje.

 

Právě se děje

Další zprávy