Obce by mohly omezovat krátkodobá ubytování přes Airbnb či Booking

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 8. 2024 12:21
Obce by mohly omezovat krátkodobá ubytování přes Airbnb či Booking

Obce a města v Česku by v důsledku novely zákona o podnikání v cestovním ruchu mohly určit maximální počet dní v roce a také období, kdy bude či nebude možné v bytech, které se nachází v bytových domech, nabízet krátkodobá ubytování přes on-line platformy, například Airbnb nebo Booking. Novelu zákona vláda schválila v polovině července, ještě ji budou muset posoudit poslanci a senátoři.

Obce a města by mohly určit také maximální počet metrů čtverečních na jednu ubytovanou osobu, uvedla ředitelka odboru cestovního ruchu na ministerstvu pro místní rozvoj Silvia Doušová. V podobné formě regulace podle ní teď funguje v jiných evropských metropolích, třeba v Barceloně, ve Vídni či v Amsterodamu.

"Každá metropole k tomu přistupuje nějak a nám toto chybělo," řekla Doušová. Dodala, že takto omezit krátkodobá ubytování by obce a města mohly od druhé poloviny května roku 2026. Ministerstvo pro místní rozvoj dlouhodobě upozorňuje na to, že krátkodobá ubytování přes on-line platformy omezují nabídku bytů pro bydlení, čímž vzniká tlak na zvyšování nájemného.

Novela zákona má také zavést elektronický systém e-Turista, kde se budou muset poskytovatelé ubytování registrovat. Ministerstvo si od systému slibuje zejména lepší přehled o počtu nabízených krátkodobých ubytování přes on-line platformy a s tím související větší výběr z poplatku z pobytu, který jde obcím, a na dani z příjmu. Registr bude podle ministerstva nejdříve asi půl roku fungovat ve zkušebním režimu, ostré spuštění se plánuje na 1. července příštího roku.

Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) v pondělí uvedla, že regulaci vítá. S krátkodobými ubytováními přes on-line platformy je podle ní kromě zvyšování cen nemovitostí spojené také stěhování rezidentů pryč z centra, rušení klidu či nárůst množství odpadků. "Chápu, že je to moderní trend, chápu, že se tomu vyhnout nedá, ale v takové míře, v jaké je to dnes, je to naprosto nepřijatelné," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy