Jak stát hospodaří se svými budovami? Babiš zveřejnil nová čísla z registru

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
20. 7. 2016 11:17
Mezi nově zveřejněná data v Centrálním registru administrativních budov patří přehled provozních výdajů a příjmů za jednotlivé objekty, provozní výdaje na státní instituci, porovnání výdajů za nájem či přehled užívacích vztahů státních institucí v budovách v nestátním vlastnictví.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Irena Hošková/Economia

Praha - Ministerstvo financí rozšířilo na svých stránkách s otevřenými daty další podrobná údaje z Centrálního registru administrativních budov (CRAB).

Mezi nově zveřejněné informace patří přehled provozních výdajů a příjmů za jednotlivé objekty, provozní výdaje na státní instituci, porovnání výdajů za nájem a přehled užívacích vztahů státních institucí v budovách v nestátním vlastnictví a budovách v podílovém spoluvlastnictví.

CRAB má za cíl optimalizovat obsazenost budov ve vlastnictví ministerstev, porovnávat náklady na jednotlivé objekty a na umístění úředníků mezi institucemi. Správcem a provozovatelem registru je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Systém byl spuštěn v říjnu 2012.

"Systém CRAB byl od začátku problémový z hlediska naplněnosti a relevance dat. Po mé osobní intervenci máme CRAB konečně naplněný z 99 procent, nicméně chybovost ze strany institucí vkládajících data je pořád velká. Zveřejnění údajů a následná kontrola veřejností výrazně napomáhají zvyšování jejich kvality," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Již před rokem byla v systému zveřejněna data, kde byly informace ohledně celkového přehledu objektů, jejich užitné plochy, volné plochy a některé další charakteristiky.

 

Právě se děje

Další zprávy