Nejlepší pivo světa je z Česka. Svůdná vůně s banánem

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
7. 10. 2013 16:36
Soutěž v ležácích vyhrálo letos britské pivo
Foto: Pivovar Náchod

Norwich - Hlavní kategorii soutěže World Beer Awards, která se každoročně koná v anglickém městě Norwich, letos vyhrálo pšeničné pivo Primátor Weizenbier z českého Pivovaru Náchod. Kromě toho vyhrál i svou kategorii pšeničných piv.

Primátor Weizenbier se vaří z pšeničného sladu a je to svrchně kvašené kvasnicové nefiltrované pivo. Mezinárodní porota ocenila svůdnou vůni s nádechem zralého banánu, hřebíčku a cukroví. Podle odborníků je také ohromně lahodné a osvěžující. Má prý dobrý poměr mezi sladkostí a hořkostí a příjemnou kořeněnou chuť v závěru.

World Beer Awards má každý rok osm hlavních kategorií a řadu podkategorií. Například v ležácích letos vyhrálo anglické pivo Sharp's Cornish Pilsner, zatímco nejlepším černým pivem světa se stal belgický Malheur 12. Japonské pivo Tazawako Beer Rauch je podle poroty vítězem v kategorii ochucených piv. Nejlepší pivo s příchutí čokolády vaří v německém Baden Badenu, nejlepší Porter je z Bogoty.

V jedné z kategorií - nejlepší světlý ležák českého typu - uspělo dvanáctistupňové pivo Konrád z pivovaru Vratislavice. V kategorii World's Best Strong Lager pak uspělo pivo Bud Premier Select z Budějovického Budvaru.

Kompletní výsledky jsou k dispozici na webu soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy