Náhrada za dálnici končí, dráhy zruší D1 Express

ČTK ČTK
29. 8. 2013 14:25
Bezzastávkové spoje přestanou jezdit od prosince kvůli výlukám.
Foto: České dráhy

Praha - České dráhy od prosince zruší bezzastávkové vlaky D1 Express, které měly být alternativou k silničnímu spojení Prahy a Brna během oprav nejstarší tuzemské dálnice. Informaci přinesl server iDnes.cz.

Důvodem k ukončení provozu spojů, které jezdily bez státních dotací, jsou připravované výluky na trase.

"Konkrétně probíhá rozsáhlá modernizace železniční stanice Ústí nad Orlicí a hovoří se také o rekonstrukci velmi zatíženého úseku Běchovice - Úvaly na okraji Prahy," vysvětluje mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Tím, že dráhy zruší D1 Express, podle něj nerezignují na nabídku alternativy za automobilovou dopravu mezi Prahou a Brnem. Každou hodinu mezi městy jezdí vlaky EuroCity, které staví v Pardubicích a v České Třebové nebo Kolíně. Proti D1 Expressům, které nyní jezdí mezi Prahou a Brnem dvakrát nebo třikrát denně v každém směru, jsou podle jízdního řádu pomalejší jen o pět minut, zdůrazňuje mluvčí státního podniku.

Kromě D1 Expressů provozují České dráhy bez státních dotací pouze spojení mezi Prahou a Ostravou rychlovlaky SC Pendolino. Na provoz ostatních spojů jim přispívá stát prostřednictvím ministerstva dopravy v dálkové dopravě a z rozpočtů krajů v regionální dopravě.

 

Právě se děje

Další zprávy