Nafta v Česku za týden zdražila o pět haléřů, cena benzinu stagnovala

ČTK ČTK
13. 7. 2023 7:16
Nafta v Česku za týden zdražila o pět haléřů, cena benzinu stagnovala

Ceny pohonných hmot v Česku se v týdnu příliš nezměnily. Nafta zdražila o pět haléřů na 32,40 Kč/l. Za litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 řidiči zaplatí v průměru 37,34 Kč, což je stejně jako minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Ceny u čerpacích stanic rostly od konce května, před koncem června se dostaly nejvýše za téměř dva měsíce. I když se od té doby příliš nezměnily, jsou nyní výrazně nižší než před rokem. Za litr Naturalu 95 platí motoristé o 10,32 koruny méně než loni touto dobou, cena nafty je na litru nižší o 15,46 Kč.

Nejlevnější benzin je nyní v Ústeckém kraji, litr tam v průměru stojí 36,98 Kč. Za diesel se platí nejméně v Jihočeském kraji, a to v průměru 31,83 Kč/l. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu je v hlavním městě v průměru za 38,28 Kč, litr nafty za 33,82 Kč.

Spotřební daň z nafty se během léta zřejmě zvýší o 1,50 koruny na litr. Vrátí se tak na úroveň před loňským červnem. Zvýšení daně schválila ve středu sněmovna. Podle analytiků může litr nafty zdražit o 1,80 koruny. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ale chce kvůli nižším cenám a kvůli vyšším příjmům rozpočtu zvýšit sazbu daně už nyní. Zvýšení sazby daně má vstoupit v účinnost k prvnímu dni prvního měsíce po vyhlášení ve sbírce. Novelu zákona o spotřebních daních nyní dostane k projednání Senát, který na to má 30 dní. Poté ji dostane k podpisu prezident, který má lhůtu 15 dnů.

 

Právě se děje

Další zprávy