Na Sokolovsku je třetí případ katarální horečky ovcí, první je na Chomutovsku

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 9. 2024 15:30
Na Sokolovsku je třetí případ katarální horečky ovcí, první je na Chomutovsku

Veterináři potvrdili tři nová ohniska katarální horečky ovcí, jde o dvě farmy stejného majitele v Bublavě a Kameni na Sokolovsku. První případ je i v chovu v Kojetíně na Chomutovsku v Ústeckém kraji.  Sdělila to v pondělí ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková a Státní veterinární správa (SVS). První případ se na Sokolovsku objevil minulý týden. V Česku je aktuálně pět ohnisek nákazy.

"Pozitivní jsou všechny zaslané vzorky z Karlovarského kraje i Ústeckého. V Karlovarském kraji jde tak o třetí případ, všechny se ale objevily na malém území nedaleko od sebe, na Kraslicku," uvedla Slepičková. Onemocnění se nově vyskytlo u Biofarmy Bublava.

Na hospodářstvích na Sokolovsku je podle mluvčího SVS Petra Majera téměř tři sta ovcí. "Chovatel nahlásil klinické příznaky u velké části stáda. Až u poloviny ovcí bylo pozorováno ztížené dýchání, u desetiny stáda pak otok hlavy a zvýšené slinění. Některé kusy trpěly apatií či zvýšenou teplotou," řekl Majer. V chovu na Chomutovsku se nachází 13 ovcí a šest koz. Nákaza byla podle Majera potvrzena u jedné ovce.

 

Právě se děje

Další zprávy