Musk poskytl novinářům interní e-maily zaměstnanců, kteří zablokovali Twitter Trumpovi

ČTK ČTK
12. 12. 2022 17:48
Musk poskytl novinářům interní e-maily zaměstnanců, kteří zablokovali Twitter Trumpovi

Vlastník společnosti Twitter Elon Musk poskytl nejméně třem novinářům přístup k interní komunikaci zaměstnanců společnosti z doby, kdy firmu ještě nevlastnil. Klíčoví zaměstnanci tehdy řešili otázky jako zablokování účtu bývalého prezidenta Donalda Trumpa nebo šíření zprávy listu New York Post o výbušných podnikatelských aktivitách Huntera Bidena, syna současného prezidenta Joea Bidena. Musk se zveřejněním interní komunikace snaží posílit své argumenty o tom, že z Twitteru opět udělá místo, kde svoboda slova nebude potlačována, napsal list The Hill.

První sérii okomentovaných dokumentů sdílel na Twitteru novinář na volné noze Matt Taibbi na začátku prosince a kromě již známé skutečnosti, že zaměstnanci Twitteru tíhnou spíše k Demokratické než Republikánské straně, poukázal i na jistý chaos mezi zaměstnanci poté, co Twitter omezil šíření článku New York Post o Bidenovi mladším. Taibbi poukazuje na údajné protežování demokratů. Firma svůj krok zdůvodnila tím, že článek obsahoval soukromé kontaktní údaje a zároveň porušoval pravidla šíření obsahu vzešlého z hackerského útoku.

Další ze série dokumentů s komentáři sdíleli během uplynulých dvou týdnů na svých twitterových účtech Bari Weissová, někdejší novinářka listů The New York Times nebo The Wall Street Journal, která psala převážně o kultuře, a autor Michael Shellenberger. Není jasné, podle jakého klíče si Musk či lidé jemu blízcí vybrali právě tyto novináře; ani jeden z nich nicméně nepracuje pro mainstreamové médium, která Musk v minulosti kritizoval. Všichni svá zjištění publikovali jako první na Twitteru.

Není také zřejmé, jak rozsáhlý přístup k interním dokumentům novináři získali, ačkoliv server The Insider uvedl, že Weissová dostala i pracovní laptop a přístup do firemního systému.

 

Právě se děje

Další zprávy