Musíme zvýšit daně a omezit výdaje, říká britský ministr financí k dopadům Brexitu

ČTK ČTK
28. 6. 2016 10:15
Ministr financí po Brexitu očekává kolísání trhů a delší období, během něhož čekají Británii změny ekonomického uspořádání.
Britský ministr financí George Osborne
Britský ministr financí George Osborne | Foto: Reuters

Londýn - Velká Británie bude muset zvýšit daně a omezit státní výdaje, aby se vypořádala s hospodářskými následky svého rozhodnutí opustit Evropskou unii. V rozhovoru na rozhlasové stanici BBC Radio 4 to řekl britský ministr financí George Osborne.

Podle ministra, který patřil mezi hlavní zastánce setrvání v EU, nebude nyní život v Británii tak růžový, jako byl za členství v evropském bloku. "Rozhodně budeme muset poskytnout lidem fiskální jistotu, budeme muset ukázat zemi i světu, že vláda dokáže vyjít se svými prostředky," řekl Osborne. Na dotaz, zda tím myslí růst daní a pokles výdajů, odpověděl: "Ano, přesně tak."

Ministr po Brexitu očekává kolísání trhů a delší období, během něhož čekají Británii změny ekonomického uspořádání. "Život nebude tak růžový, jako byl uvnitř EU," řekl. Zároveň upozornil, že před hospodářským šokem v případě odchodu z EU varovala už před referendem britská centrální banka i další ekonomické instituce.

Osborne rovněž odmítl kritiku, že vláda nebyla připravena na dopady odchodu z EU. Ministři ve spolupráci s centrální bankou podle něj strávili hodně času na přípravě plánů na omezení hospodářských dopadů Brexitu. "Nebylo ale v odpovědnosti těch, kdo chtěli zůstat v EU, aby připravovali plány na to, co bychom měli dělat, když z EU odejdeme," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy