Mrazy a bouřky způsobily zemědělcům škody za 650 milionů

ČTK ČTK
23. 8. 2024 15:04
Mrazy a bouřky způsobily zemědělcům škody za 650 milionů

Jarní mrazy a silné bouřky letos už způsobily zemědělcům škody za více než 650 milionů korun. Vyplývá to z dat Generali České pojišťovny, která pojišťuje dvě třetiny českých zemědělců. Mráz letos podle ní zanechal na ovoci, zelenině a řepce nejvyšší škody za posledních osmnáct let.

Čísla se můžou zvýšit, úrodu budou zhodnocovat další pěstitelé ovoce a vinné révy, řekla dnes na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích manažerka zemědělského pojištění Generali České pojišťovny Alena Stiborová.

"Celkově je pojistných událostí více než tisíc. V případě jarních mrazů máme nahlášeno téměř sto padesát pojistných událostí za sto třináct milionů korun. Jde o nejhorší čísla od roku 2006. V případě krupobití stačily pouhé dva týdny na přelomu června a července, během nichž jsme zaregistrovali přes pět set škod za necelých čtyři sta milionů korun," uvedla Stiborová.

Jarní mrazy se sice objevily v podobné době jako v minulých letech, ale kvůli předchozímu teplému počasí na jaře byly plodiny ve výrazně pozdější fázi svého vývoje. Navíc byly velmi nízkým teplotám vystaveny dlouhou dobu. "Mrazy, které poškodily plodiny zejména v období mezi 15. až 28. dubnem a na začátku května, způsobily nejvíce škod za patnáct let," sdělila manažerka zemědělského pojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy