Ministerstvo varuje před nákupem čtyř panenek z tržnice

ČTK ČTK
20. 12. 2013 12:37
Zakázaná látka činila 13,4 až 18,3 procenta hmotnosti hraček.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Hlavní hygienik ČR

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před nákupem čtyř plastových panenek kvůli vysokému obsahu ftalátu DEHP.

Toto změkčovadlo způsobuje poruchy reprodukčních orgánů. Panenky vyrobené v Číně nabízeli vietnamští obchodníci v Zásmukách, Ústí nad Orlicí a v Žamberku.

Jde o panenky s anglickými názvy, na jejich obalech většinou není uveden dovozce a distributorem jsou nedohledatelné firmy.

Panenku Girl Lovely Fashion Vogue Girl a Fashion Beauty No. 20122 hygienici zjistili u vietnamského prodejce v Riegrově ulici v Zásmukách. Nebezpečnou panenku "Lovely Girl Come on enjoy the pleasure together" nabízel obchodník na náměstí v Žamberku a panenku v krabici bez názvu prodejce v Popradské ulici v Ústí nad Orlicí.

Riziko ftalátu obsaženého v hračkách spočívá v tom, že při hře se mohou toxické látky dostat kůží či ústy do těla dítěte a poškodit tím reprodukční orgány.

Evropská norma Reach povoluje obsah DEHP ve výrobku do 0,1 procenta hmotnosti. V uvedených hračkách byl limit mnohonásobně překročen a činil 13,4 až 18,3 procenta hmotnosti hračky.

 

Právě se děje

Další zprávy