Ministerstvo neodhalilo chyby v zakázkách Horské služby a CzechTourism, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad

ČTK ČTK
15. 8. 2022 9:16
Ministerstvo neodhalilo chyby v zakázkách Horské služby a CzechTourism, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neodhalilo chyby v zakázkách Horské služby ČR a agentury CzechTourism za skoro 100 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo podle něj dostatečně nekontrolovalo hospodaření organizací. NKÚ prověřoval zakázky z doby, kdy m ministerstvo vedly ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová a Klára Dostálová. Kvůli podezřelým zakázkám CzechTourism policie stíhá několik lidí. Současný ministr Ivan Bartoš (Piráti) v reakci na kontrolu uvedl, že MMR v řízení organizací selhávalo. Bartoš proto nařídil interní audity a změnil strukturu vedení ministerstva.

Nejvyšší kontrolní úřad prověřoval hospodaření centrály cestovního ruchu CzechTourism, Horské služby ČR a Centra pro regionální rozvoj ČR, které spadají pod MMR, v letech 2015 až 2020. U Centra pro regionální rozvoj nezjistil žádné nedostatky, ale u ostatních dvou organizací odhalil pochybení v zakázkách i v kontrole hospodaření ze strany ministerstva.

Horská služba ČR chybovala v devíti z deseti zakázek, které kontroloři prověřili. Například nezrušila zadávací řízení, ve kterých byla podána pouze jedna nabídka, nebo dokonce s vybraným uchazečem uzavřela kupní smlouvu ještě před uplynutím lhůty pro podání námitek proti tendru. Tyto nedostatky vyhodnotil NKÚ jako porušení rozpočtové kázně celkově za zhruba 96,5 milionu korun.

U CzechTourismu zjistil NKÚ nedostatky u 19 z 60 kontrolovaných zakázek. Organizace třeba porušila zákon tím, že zaplatila dodavateli za služby, aniž s ním uzavřela písemnou smlouvu. Také opakovaně prodlužovala smlouvu na ostrahu svého sídla, a to prostřednictvím sedmi dodatků celkem o 45 měsíců. Zaplatila za to 2,3 milionu. Porušení rozpočtové kázně u CzechTourism vyhodnotil NKÚ na 2,97 milionu korun. Od roku 2019 také policie stíhá několik lidí kvůli údajné korupci a manipulaci se zakázkami CzechTourism. Ve vedlejší větvi kauzy policisté prověřovali i bývalou ministryni pro místní rozvoj Dostálovou, ale tuto větev případu nakonec odložili.

 

Právě se děje

Další zprávy