Mickey Mouse slaví 90 let. Amerika kvůli němu měnila zákony, Minnie si musel vzít

Pavel Hejkrlík
18. 11. 2018 8:00
Nejslavnější kreslená postavička na světě slaví v neděli 18. listopadu 90 let od doby, kdy se poprvé představila veřejnosti ve filmu The Steamboat Willie. I díky jeho popularitě vydělala firmy desítky miliard dolarů a kvůli ochranné známce dokonce měnila zákony USA. Podívejte se na největší zajímavosti ze života postavičky, která byla označena za nejbohatšího fiktivního miliardáře světa.
Foto: ČTK

Postavička, za kterou se vyplatí lobbovat v Kongresu

Sám Walt Disney měl údajně prohlásit: "Miluji Mickey Mouse více, než jakoukoliv ženu, kterou jsem poznal." I proto firma udělala vše pro to, aby si udržela ochrannou známku na Myšáka - třeba i za cenu lobbingu a změny federálních zákonů USA.

  • Postava Mickey Mouse vznikla v roce 1928 a podle amerických zákonů byla chráněna autorskými právy na maximální dobu 56 let a vypršet měla v roce 1984.
  • V roce 1976 však prošel nový zákon, který lhůtu prodloužil na 75 let, tedy až do roku 2003.
  • Na konci 90. let bylo třeba dobu opět prodloužit, kromě Mickey Mouse končila ochrana práv i pro postavičky Donalda, Goofyho nebo psa Pluta a přijít o ně by bylo pro Disneyho katastrofou. V roce 1998 byl tak znovu schválen další zákon, prodlužující ochranu na 95 let do roku 2023.
 

Právě se děje

Další zprávy