Jak se čeští miliardáři předhání ve svém bohatství. Křetínský dotahuje Kellnerovou

Adéla Očenášková Radek Dragoun Adéla Očenášková, Radek Dragoun
12. 10. 2023 12:51
Petr Kellner, Daniel Křetínský, Karel Komárek, Radovan Vítek a Andrej Babiš - pětice jmen, která roky kraluje žebříčku nejbohatších Čechů časopisu Forbes. Pouze s tím rozdílem, že po tragickém úmrtí Petra Kellnera před dvěma lety vévodí prvnímu místu dědička impéria PPF Renáta Kellnerová. Infografika Aktuálně.cz ukazuje, jak se v uplynulých deseti letech měnil majetek nejbohatších Čechů.

Rekordní výsledky zaznamenal loni také holding Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Bývalý premiér si tak oproti loňskému žebříčku polepšil o více než 60 miliard korun. Letos holding prodal pardubickou chemičku Synthesia, mediální společnost Mafra a firmu Londa skupině Kaprain podnikatele Karla Pražáka.

V desítce nejmajetnějších Čechů pravidelně figuruje také realitní magnát Radovan Vítek se svou CPI Property Group a od roku 2017 rovněž spolutvůrce technologické firmy Avast Pavel Baudiš.

Mezi hrstku nejbohatších Čechů vystřelil i zakladatel největšího českého e-shopu Alza Aleš Zavoral - muž, který si vysloužil přezdívku tajemný miliardář, protože se vyhýbá vystupování na veřejnosti. Letos si v žebříčku udržel sedmé místo navzdory ochlazení na poli e-commerce.

Bohatství se navršilo taktéž majiteli průmyslově-technologického holdingu Czechoslovak Group Michalu Strnadovi a vlastníkovi hydroenergetického impéria Energo-Pro Jaroslavu Tesařovi. Strnad převzal firmu v roce 2018 po svém otci a loni s ní uskutečnil vůbec největší akvizici, když koupil sedmdesátiprocentní podíl v italském výrobci munice Fiocchi. Skupině se daří také v důsledku války na Ukrajině, které dodává vojenskou techniku.

Tesař obdobně jako Křetínský a Tykač loni těžil z energetické krize. Díky vysokým cenám elektřiny a nízkým výrobním nákladům hydroelektráren se Energo-Pro v roce 2022 těšilo z rekordního zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy