Mamahotel je pro mladé ostudou, pro muže pohromou. Peklem ale může být i spolubydlení

Iva Špačková Iva Špačková
24. 5. 2019 6:49
Mladí Češi odcházejí od rodičů relativně brzy. Více než polovina z nich opustí rodné hnízdo ještě dříve, než oslaví dvacetiny. Do světa je žene touha osamostatnit se, ale i dusná atmosféra v rodině. Řada z nich zkouší nejprve bydlet v partě s ostatními. Ukazuje to průzkum agentury STEM/MARK a společnosti Residomo. Při spolubydlení však mladí musí počítat s tím, že narazí na různé typy lidí, se kterými není vždy snadné vyjít. Podívejte se, s jakými typy osobností musí počítat.
Foto: Residomo, STEM/MARK

Jak mladí vnímají spolubydlení

Spolubydlení se mezi mladými v posledních letech rozšiřuje. "Mladí Češi považují spolubydlení za rozumný způsob, jak se osamostatnit. Svůj souhlas s ním ve výzkumu vyjádřilo 71 procent dotazovaných, rozhodný nesouhlas zazněl pouze u šesti procent respondentů," říká Frkous.  

"Mezi jednoznačné výhody spolubydlení patří podle mileniálů kontakt s ostatními lidmi, společnost přátel a také dělba práce při domácích pracích. Přínos spolubydlení spatřují i ve zvýšení či získání schopnosti tolerance a respektu k ostatním. Naopak nejčastěji zmiňovanou nevýhodou, kterou uvedlo 64 procent respondentů, byla ztráta soukromí," doplňuje Frkous.

Mladí se také obávají, že spolubydlící nebudou spolehliví a že bude třeba řešit konfliktní situace. "Zaznamenali jsme také osobní nekomfort, pocit 'nedomova' a nutnost neustálých kompromisů." 

 

Právě se děje

Další zprávy