Mamahotel je pro mladé ostudou, pro muže pohromou. Peklem ale může být i spolubydlení

Iva Špačková Iva Špačková
24. 5. 2019 6:49
Mladí Češi odcházejí od rodičů relativně brzy. Více než polovina z nich opustí rodné hnízdo ještě dříve, než oslaví dvacetiny. Do světa je žene touha osamostatnit se, ale i dusná atmosféra v rodině. Řada z nich zkouší nejprve bydlet v partě s ostatními. Ukazuje to průzkum agentury STEM/MARK a společnosti Residomo. Při spolubydlení však mladí musí počítat s tím, že narazí na různé typy lidí, se kterými není vždy snadné vyjít. Podívejte se, s jakými typy osobností musí počítat.
Foto: Residomo, STEM/MARK

Postoje mladých k bydlení

Výzkum dále ukázal, že mladí lidé jsou relativně zodpovědní. Většina z nich žije u rodičů déle, než by chtěla, proto, že si nemohou dovolit samostatné bydlení. Pokud už ale u rodičů žijí, devět mladých z deseti bere jako samozřejmé, že se budou podílet na financování domácnosti (93 %).

  • Mamma hotel je pro tři čtvrtiny mladých nepřijatelný. "Zvlášť ženy to vnímají velmi citlivě. Pokud zjistí, že muž, kterého poznaly, bydlí u rodičů, okamžitě má několik černých puntíků najednou," popisuje postoje žen Frkous z Residoma.

Pro polovinu lidí (49 %) je vyložené divné, když dospělé děti ještě žijí u rodičů, naopak s osamostatněním se už v 18 letech souhlasí jen necelá třetina respondentů.

 

Právě se děje

Další zprávy