Makro prodávalo med od slovenské firmy, který obsahoval antibiotika. Řetězec výrobek stahuje

ČTK ČTK
8. 12. 2021 17:51
Makro prodávalo med od slovenské firmy, který obsahoval antibiotika. Řetězec výrobek stahuje

Do Česka se dostal med od slovenské firmy Medas, ve kterém bylo antibiotikum tylosin. Týká se to 4320 kusů, každý o váze 900 gramů, prodávalo je Makro. Řetězec je už aktivně stahuje. Ve středu o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Zatím se podařilo stáhnout zhruba čtvrtinu z celkového počtu kusů, které se do Česka dovezly. Konzumací medu, který obsahuje zbytky antibiotik, se lidé nevystavují akutnímu nebezpečí. Zbytky léčiv ale zvyšují z dlouhodobého hlediska odolnost bakterií vůči antibiotikům, čímž snižují jejich účinnost. V Evropské unii je použití antibiotik v chovech včel zakázané.

"Přítomnost léku odhalily v úředně odebraném vzorku tamní dozorové orgány. Finální produkt - směs medů - slovenský obchodník namíchal a dále distribuoval z medu dodaného z Polska (původem však z Rumunska) a z medu z Ukrajiny," vysvětlil Vorlíček. Medy jsou označené jako Med květový lipový á 900 g s daty minimální trvanlivosti do 16. srpna 2024 a 17. srpna 2024, šarže byla označená jako M21L2004. 

 

Právě se děje

Další zprávy