Lípu střídá lev. Jedno z nejznámějších log končí, Česká pojišťovna fúzuje s Generali

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 9. 2019 16:23
Česka pojišťovna a pojišťovna Generali, které v Česku působí v rámci pojišťovací skupiny Generali, propojí své aktivity. Pojistné portfolio pojišťovny Generali se do konce letošního roku stane součástí ČP a ponese nový název Generali Česká pojišťovna. Podle informací Aktuálně.cz spojením zanikne i ikonické logo s třemi lipovými lístky. Nahradí jej okřídlený lev jakožto znak italské Generali.
Česká pojišťovna
Česká pojišťovna | Foto: Jakub Plíhal

Česká pojišťovna vznikla pod původním názvem "Císařsko-královský, privilegovaný, český, společný náhradu škody ohněm svedené pojišťující ústav" už v roce 1827. Později své jméno zjednodušila na "První česká vzájemná pojišťovna", současné logo se třemi lipovými lístky používá od roku 1971.

Foto: ČP

Nyní pojišťovna vede nezbytná jednání s regulátorem. Český pojistný trh bude mít po spojení nového lídra. Tím je zatím po spojení s Pojišťovnou České spořitelny Kooperativa. Generali Českou pojišťovnu povede současný generální ředitel a předseda představenstva České pojišťovny Roman Juráš.

Česká pojišťovna je druhou největší tuzemskou pojišťovnou s tržním podílem 21,5 procenta. Pojišťovna Generali patří s tržním podílem 6,9 procenta mezi šest největších českých pojišťoven.

Finanční skupina Generali byla založena v roce 1831 a s předepsaným pojistným převyšujícím 66 miliard eur (v roce 2018) patří mezi největší světové poskytovatele pojištění. S téměř 71.000 zaměstnanců a s 61 miliony klientů v 50 zemích světa zaujímá vedoucí postavení v Evropě a stále významnější pozici získává na trzích Asie a Latinské Ameriky. V Rakousku, v regionu střední a východní Evropy a v Rusku působí skupina prostřednictvím Generali CEE Holdingu (se sídlem v Praze) ve 12 zemích. Patří tak mezi tři největší pojistitele v regionu.

"Díky spojení aktivit dvou silných a úspěšných pojišťoven nabídneme klientům nejširší produktové portfolio, ještě kvalitnější služby, lepší dostupnost a rychlejší likvidaci pojistných událostí," uvedl Luciano Cirina, generální ředitel Generali CEE Holdingu, jehož jsou obě pojišťovny od roku 2008 součástí. Spojením aktivit obou pojišťoven se rozšíří nabídky produktů, a to nejen pro klienty z retailového pojištění, ale i pro klienty v oblasti průmyslových a podnikatelských rizik i zemědělství.

Historie České pojišťovny

  • Počátky ČP sahají k První české vzájemné pojišťovně, která byla založena v roce 1827 (činnost tohoto ústavu byla zahájena v roce 1828 v Praze ve Spálené ulici).
  • V roce 1945 bylo smluvní pojišťovnictví znárodněno a více než 700 pojišťoven bylo sloučeno v pět státních pojišťoven. Z těch vznikla v roce 1948 jediná, monopolní Československá pojišťovna, národní podnik, která byla v roce 1953 přeměněna na státní pojišťovací ústav nazvaný Státní pojišťovna. Organizace pojišťovny se změnila po federativním uspořádání státu v roce 1968, kdy vznikly samostatná Česká státní pojišťovna a Slovenská štátna poisťovna.
  • Akciová společnost Česká pojišťovna vznikla 1. května 1992 a byla částečně privatizována v rámci druhé vlny kupónové privatizace na základě privatizačního projektu, podle něhož byla část akcií prodána přímým prodejem zejména domácím bankám. Jejich podíly později koupila finanční skupina PPF, která v roce 2001 koupila i zbývajících zhruba 40 procent akcií ČP v držení státu a Komerční banky.
  • V roce 2008 vytvořila PPF a italská pojišťovací skupina Generali společný holdingový podnik Generali PPF Holding, který spojil pojišťovací a s nimi spojené aktivity obou skupin v regionu střední a východní Evropy. V lednu 2013 prodala PPF skupině Generali Group část svého podílu (25 procent) v Generali PPF Holdingu. V roce 2015 byla dokončena poslední fáze odkupu zbývajícího podílu a Generali se tak stala stoprocentním vlastníkem holdingu. Holding, jehož je ČP přes společnost CZI Holdings N.V. součástí, byl přejmenován na Generali CEE Holding B.V.
 

Právě se děje

Další zprávy