Lidé si neuvědomí, jak cenné může být jejich know-how

Táňa Chudáčková
22. 6. 2011 14:40
Dobrovolníků už je v Česku dost. Nastal čas, aby začali pomáhat i hlavou
Workshop. I takhle může vypadat pomoc dobrovolníků.
Workshop. I takhle může vypadat pomoc dobrovolníků. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Firemní dobrovolnictví je v rámci programů společenské odpovědnosti v České republice jednou z poměrně rozvinutých oblastí. U celé řady odpovědných firem je dobrovolnický program již téměř standardní součástí CSR programu.

Zaměstnanci nejvíce oceňujíto, že si jednak mohou přesně vybrat téma, které je zajímá, ale i lokalitu, datum i formu pomoci.

Poptávky pomoci si na portálu zapojimse.cz hledají stovky lidí měsíčně. Jen v roce 2010 představoval celkový objem dobrovolnické práce u programů realizovaných prostřednictvím národní platformy Byznys pro společnost v orientačním přepočtu více než 6,5 milionu korun.

Před pár lety, kdy firmy začaly realizovat dobrovolnické programy, se hledaly jednoduché způsoby, jak zaměstnance zapojit. Bylo třeba koncept firemního dobrovolnictví vůbec nadefinovat a zavést; mnoho lidí si potřebovalo podobnou pomoc vlastně vyzkoušet. 

V současné době již firmy i jejich zaměstnanci začínají ke svým dobrovolnickým programům přistupovat mnohem strategičtěji: vybírají si, do jaké oblasti a jakým způsobem vyčleněné prostředky věnují.

Hledají cesty, jak tyto prostředky využít co nejefektivnějším způsobem, a tudíž vedle sledování přínosu programu pro firmu a její zaměstnance pečlivě zvažují, jaké formy dobrovolnické práce jsou z hlediska celkového dopadu nejužitečnější. Své dobrovolnické programy tedy volí a nastavují na základě dlouhodobého přínosu pro společnost či místní komunitu.

Čerstvý příběh: HR a matky v azylovém domě

Pro ilustraci příklad z posledního měsíce. Tým zaměstnanců, konkrétně HR, se rozhodl, že chce strávit jeden den ze svého výjezdního jednání tím, že pomůže skutečně potřebné cílové skupině.

Platforma Byznys pro společnost

  • Byznys pro společnost je národní asociace firem podnikajících v České republice, které chtějí kultivovat podnikatelskou stopu a společně rozvíjet českou společnost.
  • Platforma realizuje národní i mezinárodní dny firemního dobrovolnictví - manuální, odbornou i dlouhodobou pomoc. Provozuje jedinečný portál firemního dobrovolnictví zapojímse.cz, který využívají tisíce zaměstnanců každým rokem a je hlavním firemním nástrojem pro desítky firem. Patří mezi ně například společnosti jako je Česká spořitelna, Kooperativa, T-Mobile, ČSOB a Poštovní spořitelna, ČEZ, e-ON, IBM a další.
  • V roce 2010 se do programů zapojilo přes 4 300 firemních dobrovolníků. Od roku 2005 bylo úspěšně realizováno 11 762 firemních dobrovolnických dní v celkové hodnotě 18 479 278,- korun.

Nabízejí znalosti a zkušenosti s náborem zaměstnanců, s motivací a kariérním rozvojem. Plarforma byznys pro společnost jim proto našla skupinu matek s dětmi v azylovém domě, které se chtějí postupně ucházet o práci, ale vzhledem ke své situaci si příliš nevěří. Celý den tak bude věnován přípravě na pohovor, vhodnému výběru práce a podobně.

Obdobné akce se množí a právě odborná pomoc neziskové organizaci či jejím klientům se stává pro část firemních dobrovolníků atraktivní. Na straně druhé roste potřeba mezi neziskovými organizacemi. Jedná se o aktivity realizované v rámci programů firemního dobrovolnictví, kdy zaměstnanci poskytují veřejně prospěšným organizacím odborné poradenství vyplývající z jejich profesní kvalifikace (například v tématech marketing a komunikace, PR, IT či právnické služby).

Odborná pomoc má pro neziskové organizace vysokou hodnotu, protože napomáhá profesionalizaci pracovníků v daných organizacích a významným způsobem zvyšuje efektivitu fungování veřejně prospěšného sektoru.

Odborná pomoc může být také poskytnuta klientům veřejně prospěšných organizací (zaměřuje se například na rozvoj dovedností potřebných pro nalezení zaměstnání a uplatnění na trhu práce apod.) - a v tom případě významným způsobem napomáhá k řešení nejaktuálnějších společenských témat. 

Práce v přírodě stále táhne nejvíc

Podle statistik zadávání nabídek na portále zapojimse.cz mají veřejně prospěšné organizace o odbornou pomoc velký zájem. Stále však není dost firemních dobrovolníků, kteří jsou ochotni si odepřít relaxaci při manuální práci v přírodě a svůj dobrovolnický den strávit intelektuální prací v kanceláři.

Ti, kdo odbornou pomoc poskytnou a podělí se s lidmi z neziskovek o své know-how, však právem pociťují větší uspokojení z užitečně vynaloženého času a energie. Firmy, které se na tuto formu dobrovolnictví chtějí zaměřit, mají velký prostor v oblasti komunikace směrem k zaměstnaným, kteří si pravděpodobně mnohdy vůbec neuvědomují, jak velkou hodnotu má pro neziskovku či její klienty několik hodin strávených předáváním odborného know-how.

Pro firmy, které se hlásí k myšlence odborné pomoci, chtějí se podílet na strategickém rozvoji této oblasti a tuto formu dobrovolnické pomoci zavést či rozvíjet, otevřela platforma Byznys pro společnost v letošním roce síť Know how pro lepší svět.

Dobrovolníci nejraději pomáhají manuálně. Nejcennější jsou ale jejich vědomosti.
Dobrovolníci nejraději pomáhají manuálně. Nejcennější jsou ale jejich vědomosti. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Firmy zapojené do této sítě budou mít možnost vzájemně sdílet zkušenosti, společně pracovat na nastavení koncepce a standardů v dané programové oblasti a rozvíjet formu souvisejících firemních procesů.

Přínos firemních dobrovolnických programů pro společnost, místní komunitu, dobrovolníky i firmu se odvíjí od nastavení konkrétních projektů a programů. Posun od prostého darování času zaměstnaných k efektivnímu propojení potřeb a možností komerčního a neziskového sektoru s jasně definovaným strategickým záměrem je jedinou cestou k řešení aktuálních společenských problémů v dlouhodobém horizontu.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy