Liberty Ostrava začala rozdávat výpovědi zaměstnancům, týká se to asi 1600 lidí

ČTK ČTK
23. 8. 2024 19:16
Liberty Ostrava začala rozdávat výpovědi zaměstnancům, týká se to asi 1600 lidí

Hutní podnik Liberty Ostrava, který je od června v úpadku, začal rozdávat výpovědi zaměstnancům. Týká se to asi 1 600 lidí. Dostávají dvouměsíční výpovědi, nebo mohou odejít dohodou, řekla ředitelka pro komunikaci a vnější vztahy Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková. Podnik má nyní okolo čtyř tisíc zaměstnanců. "Předávání výpovědí probíhá na základě rozhodnutí představenstva Liberty Ostrava," řekla Zajíčková.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část pracovníků je od té doby doma. Počátkem roku měla firma ještě okolo pěti tisíc zaměstnanců. V červenci huť oznámila, že uzavře koksovnu a propustí 2 600 lidí, z nichž 2 300 má odejít na podzim.

Okolo 700 lidí už ale z podniku v posledních měsících odešlo samo. "Nejvíce lidí odešlo v červenci, to pracovní poměr okamžitě rozvázalo více než 600 zaměstnanců," řekla Zajíčková.

Pracovníci si nyní výpovědi přebírají osobně. Setkávají se s nadřízeným a personalistou, kteří se zaměstnancem způsob jeho odchodu projednávají.

Provoz rourovny a válcovny plochých výrobků ve zkrachovalé huti by měla od října financovat společnost Vítkovice Machinery Trade. Společnost ze skupiny CE Industries miliardáře Jaroslava Strnada doporučil prozatímnímu věřitelskému výboru huti insolvenční správce. Rozhodnutí podle správce povede k udržení až dvou tisíc pracovních míst. Podle dřívějšího vyjádření Zajíčkové to přinese udržitelnost výroby a stabilitu pro zaměstnance.

 

Právě se děje

Další zprávy