Kultura si musí pozornost mecenášů vybojovat

Viktor Tichý, CSR Fórum
9. 5. 2011 16:58
Rozhovor s výkonnou ředitelkou hudebního festivalu Struny podzimu Danou Syrovou
Dana Syrová
Dana Syrová | Foto: CSR Fórum

Praha - "Jestli si nějaký festival může činit nárok na heslo nový svět mezi festivaly, tak jsou to Struny podzimu. (...) Festival se vymyká všemu, co nabízí hudební život České republiky, a přes nelehké peripetie v minulosti si udržuje mimořádnou úroveň," napsal loni o Strunách podzimu respektovaný hudební časopis Harmonie.

Ocenil tak patnáctiletou práci nevelkého, ale profesionálního týmu, který z původně koncertního cyklu, jenž byl součástí kulturní nabídky Pražského hradu, dokázal vybudovat hudební událost uznávanou i daleko za hranicemi naší země.

"Vždycky jsme se velmi odlišovali právě díky své dramaturgii, což je dílo především zakládajícího uměleckého ředitele festivalu Marka Vrabce," vzpomíná na začátky Strun jejich výkonná ředitelka Dana Syrová, "a to nám velmi pomohlo, když jsme před sedmi lety přešli z Hradu do podhradí."

V roce 2004 už měli připravenou další koncertní sezonu, ale po nástupu nové hlavy státu jim Správa Pražského hradu oznámila, že dál s festivalem nepočítá.

Jde to i bez Hradu

"Měli jsme štěstí v tom, že nám naši klíčoví partneři věřili a dali nám šanci i pod novou hlavičkou.Vsadili jsme na to, že na naše koncerty lidé nechodili jen kvůli atraktivním hradním prostorám, ale především kvůli naší silné dramaturgii, proto, že jsme nabízeli něco jiného. Koneckonců, jedním z mot našeho festivalu je Zážitek z objevování," vysvětluje Dana Syrová. A tak založili občanské sdružení a s tehdejšími spolupořadateli - Národním divadlem, Českou filharmonií a Národním muzeem - se pustili do práce.

Minulý ročník zahájili Garbarek a Hilliard Ensemble
Minulý ročník zahájili Garbarek a Hilliard Ensemble | Foto: Aktuálně.cz

Jak se brzy ukázalo, sázka to byla správná. Publikum si našlo cestu i do podhradí a Struny podzimu se dnes těší pověsti vytříbeného, v dobrém slova smyslu exkluzivního festivalu komorní hudby, kde se setkává svět jazzu, klasiky a world music.

Na festivalu už vystoupila dlouhá řada světových hvězd (namátkou Bobby McFerrin, Cassandra Wilson, Eva Urbanová, Michael Nyman, Magdaléna Kožená, Kronos Quartet či Ian Bostridge) i mnoho mladých umělců, kteří sice stojí teprve na začátku své dráhy, ale kteří prošli - jak Dana Syrová s úsměvem dodává - "velmi přísnými kritérii uměleckého šéfa Marka Vrabce".

Klíčové je mít víc finančních zdrojů

Za léta své existence Struny podzimu uvedly řadu světových premiér, jejich koncertní projekce otevřely veřejnosti mnohé netradiční koncertní sály.

Zůstali i klíčoví partneři. "S Telefónikou 02 a s Privat Bank vstupujeme už do jedenácté sezony, čehož si velmi ceníme," říká Dana Syrová. "A těší nás, že přišli i další. Věřím, že pokud si chceme udržet dosaženou úroveň, jediný klíč je ve vícezdrojovém financování. Veřejné peníze pokrývají náš rozpočet asi z třiceti procent.

Mecenáši zaplatí polovinu

Dalších dvacet až pětadvacet procent rozpočtu získáváme ze vstupného a zbylých padesát jsou privátní zdroje - od korporátních partnerů a letos nově i od soukromých mecenášů, jimiž se stali Karel a Michaela Janečkovi," vysvětluje ředitelka a dodává: "Z toho máme obzvlášť velkou radost. Je jasné, že příspěvky z veřejných peněz se už příliš zvyšovat nebudou. Korporace v současnosti své marketingové a sponzorské strategie také velmi pečlivě zvažují, takže růst mecenášského sektoru pro nás představuje určitou naději. I když jednoduché to nebude. Většina lidí, kteří dosáhnou určitého bohatství a mají chuť společnosti něco vracet, v první fázi podporuje především charitu či oblast vzdělávání. Kultura se musí o místo na slunci ještě snažit."

Na letošních Strunách podzimu zazpívá i Dee Dee Bridgewaterová
Na letošních Strunách podzimu zazpívá i Dee Dee Bridgewaterová | Foto: Aktuálně.cz

A Struny podzimu se snaží. Od loňska pořádají Jarní gala pro Struny podzimu - donátorský galavečer ve prospěch festivalu, jehož součástí je i špičková hudební produkce (letos to byla ceněná herečka a jazzová vokalistka, trojnásobná držitelka Grammy Dee Dee Bridgewater).

Účast na akci umožňuje každému stát se mecenášem umění. Ani tím však aktivita festivalového týmu nekončí. „Nedávno jsme se také zapojili do projektu Darujspravne.cz, takže teď můžeme jako čerstvě certifikovaná nezisková kulturní organizace nabízet svým příznivcům další možnost, jak nás podpořit. Nechceme prostě jen sedět s rukama v klíně a čekat, až za námi někdo přijde," uzavírá Dana Syrová.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy