Telefónicu O2 vyšetřuje antimonopolní úřad kvůli ADSL

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
30. 3. 2011 12:20
Operátor čelí podezření ze zneužití dominantního postavení
Petr Rafaj, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěžë
Petr Rafaj, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěžë | Foto: Stránky ÚOHS

Brno - Operátor Telefónica O2 čelí správnímu řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli možnému zneužití dominantního postavení na trhu v souvislosti s přístupem k internetu prostřednictvím ADSL.

Informovala o tom ČTK s odkazem na šéfa úřadu Petra Rafaje s tím, že jde o možné porušení předpisů Česka i Evropské unie. Před zahájením správního řízení vedl úřad na trhu rozsáhlé šetření.

Mluvčí Telefónicy O2 Martin Žabka k tomu uvedl, že společnost využije všechny prostředky, aby podezření vyvrátila. "V současné chvíli čekáme na doručení detailů od ÚOHS, které by měly teprve identifikovat důvod zahájení správního řízení. Rozhodně platí, že se společnost Telefónica O2 vždy řídí zákony, proto si nejsme vědomi žádného porušení z naší strany," uvedl mluvčí. Dodal, že šetření antimonopolního úřadu začalo již na sklonku roku 2008 a celý případ se velmi protahuje. "Vypadá to, že úřad se snaží najít porušení zákona za každou cenu," dodal.

Krajský soud v lednu ÚOHS zakázal pokračovat v předběžném šetření s tím, že trvá příliš dlouho. "ÚOHS se musí na základě toho, co už má, rozhodnout, zda má dostatek podkladů pro zahájení formalizované procedury, nebo to správní řízení prostě nezahajovat," uvedl tehdy soudce David Raus.

Antimonopolní úřad správní řízení zahájil a chce se zabývat hlavně stlačováním marží, kdy dominantní společnost nastaví na maloobchodním trhu takové ceny vlastního produktu, že mu ostatní nemohou konkurovat.

Telefónica dosud tvrdila, že k zahájení řízení není důvod, protože dle analýzy ČTÚ je trh širokopásmového přístupu k internetu vysoce konkurenční a nepůsobí na něm žádný dominantní hráč.

 

 

Právě se děje

Další zprávy