Další krize se blíží, na koho udeří nejdříve a jak se připravit? Otázky a odpovědi

Iva Špačková Iva Špačková
14. 9. 2018 6:52
Před deseti lety padla ve Spojených státech v historicky největším bankrotu investiční banka Lehman Brothers a naplno tak rozpoutala světovou finanční krizi. Proč vznikla, proč zatopila celý svět a je možné se z ní poučit tak, aby se už podobná situace nikdy neopakovala? Základní otázky se pro laiky pokusila vysvětlit hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.
Foto: Reuters

Vznik krize

  • Jak se svět před 10 lety ocitl ve finanční krizi?

Globální finanční krize se spustila ve Spojených státech 7. září 2008 převzetím polostátních hypotéčních agentur Fannie Mae a Freddie Mac. O týden později zbankrotovala historicky největší investiční banka Lehman Brothers a tím se krize naplno rozhořela. Následoval pád dalších finančních institucí a nejistota a nedůvěra následně ovládla celý globální finanční svět. 

Interaktivní časovou osu krize najdete zde 

Krize měla ale kořeny daleko v historii. Její podhoubí vytvořilo rozhodnutí americké administrativy (za prezidenta Billa Clintona) usnadnit přístup méně movitým Američanům k hypotékám.

Relativně nízké úrokové sazby v porovnání s 80. lety minulého století zároveň lákaly stále více zájemců o úvěr/dluh. Finanční instituce situaci využily a přišly s inovacemi, které mnohé stály samotnou existenci (hypotéční zástavní listy, úvěrové deriváty apod.).

První problémy s nespláceními hypotéky v USA vypluly na povrch už v roce 2006 a 14. září 2007 padla britská banka Northern Rock.   

 

Právě se děje

Další zprávy