Další krize se blíží, na koho udeří nejdříve a jak se připravit? Otázky a odpovědi

Iva Špačková Iva Špačková
14. 9. 2018 6:52
Před deseti lety padla ve Spojených státech v historicky největším bankrotu investiční banka Lehman Brothers a naplno tak rozpoutala světovou finanční krizi. Proč vznikla, proč zatopila celý svět a je možné se z ní poučit tak, aby se už podobná situace nikdy neopakovala? Základní otázky se pro laiky pokusila vysvětlit hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.
Foto: Vojtěch Marek

Dopad na Česko

  • Proč pád jedné banky v USA vyústil v to, že v Česku pár měsíců poté začali lidi přicházet o práci a ekonomice se dařilo mnohem hůř? 

Jak se lidé, státy a firmy stále více zadlužovali, rostl význam a propojení mezi reálnou ekonomikou a finančním světem. Vznikly finanční kolosy, které svou velikostí překonaly velikost ekonomik, ve kterých působily. Výroba, spotřeba, investice, obchod - vše bylo neoddělitelně propojeno se světem financí. A když se globální finanční svět otřásal, začala se chvět i celosvětová ekonomika. 

Naše země nemohla být problémů ušetřena. Zpočátku se zdálo, že problémy s nesplácenými hypotékami v USA se Evropy, natož nás Čechů netýkají. Skutečnost byla ale zcela jiná. Ukázalo se totiž, že se nejedná jen o problém špatných hypoték, ale o problém celkového vysokého zadlužení, jež podpořily inovativní finanční instrumenty, které ztratily v jednom okamžiku hodnotu nebo nebylo možné jejich hodnotu určit.

Globální finanční systém stál na pokraji zhroucení. Přestože Česko podobnými neduhy netrpělo, rána přišla zvenčí v podobě propadu zahraniční poptávky a ekonomické důvěry firem a domácností. 

 

Právě se děje

Další zprávy