Kriminalisté odložili trestní oznámení týkající se tunelování OKD

ČTK ČTK
23. 3. 2021 14:18
Kriminalisté odložili trestní oznámení týkající se tunelování OKD

Kriminalisté téměř po pěti letech odložili prověřování trestního oznámení, které se týkalo možného vytunelování společnosti OKD poté, co ji v roce 2004 převzal miliardář Zdeněk Bakala. Podezření z trestného činu se nepotvrdilo. Uvedla to v úterý Česká televize (ČT), kterou o rozhodnutí informoval dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

OKD je od roku 2018 opět ve vlastnictví státu. "Policejní orgán rozhodl o odložení věci. Aktuálně už mám informaci o doručení a už vím, že společnost OKD proti rozhodnutí podala stížnost," uvedl Dadam.

Trestní oznámení podala v květnu 2016 společnost Arca Capital, která v té době patřila slovenskému finančníkovi Pavolovi Krúpovi. Důvody, které vedly k pádu OKD, prověřovali detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Zjišťovali, zda majitel OKD po roce 2004 záměrně neučinil sérii kroků, které fakticky vedly k úpadku firmy v roce 2016. Akcie nástupnické společnosti OKD převzala v roce 2018 státem vlastněná firma Prisko.

Prověřování případu se podle ČT prodlužovalo především kvůli rozsáhlému znaleckému posudku, který měl pomoci odhalit, zda se tehdejší vedení společnosti dopustilo nezákonného jednání. Bývalý spolumajitel OKD Bakala prohlašuje, že při působení ve firmě vždy jednal v souladu s právem.

 

Právě se děje

Další zprávy