Knižní obchod roku schválen. Neoluxor kupuje Euromedii

ČTK ČTK
17. 3. 2014 16:22
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil převod společností Euromedia Group, Knižní Klub Management a Ikar pod řetězec Neoluxor.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil převod knižního vydavatelství Euromedia Group, společnosti Knižní Klub Management a společnosti Ikar pod knižní řetězec Neoluxor.

"Rozhodnutí je už pravomocné," řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Posuzované spojení podle něj nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.

Nástrojem k převodu firem je společnost Arraviet, kterou vlastní podnikatel Igor Mrva. Tu má Neoluxor nově ovládnout a jejím prostřednictvím také firmy Euromedia Group, Knižní Klub Management a Ikar.

Německá společnost Bertelsmann v únoru uvedla, že prodává české a slovenské knižní vydavatelství Euromedia Group právě společnosti Arraviet. Obchodní transakce v Česku zahrnuje mimo jiné nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar a Universum a na Slovensku značky Media Club a Ikar, dále velkoobchodní prodej knih, včetně internetového prodeje knih www.ebux.cz a www.bux.cz. Podmínky transakce nebyly zveřejněny.

Dvojka na trhu

Podle zprávy o českém knižním trhu, kterou Svaz českých knihkupců a nakladatelů vydal loni v říjnu, je Euromedia Group druhým největším nakladatelským subjektem na tuzemském knižním trhu; v minulosti býval i na prvním místě, zmíněný žebříček z loňského roku vede Albatros Media.

Svaz knihkupců v posledních zprávách o knižním trhu neuvádí počty vydaných titulů jednotlivých nakladatelů, v roce 2010 Euromedia Group vydal 484 titulů.

Euromedia Group patří také mezi desítku největších nakladatelů v oblasti elektronických knih. Spolu s firmami Kosmas a Pemic Books drží také výsadní postavení v oblasti velkoobchodu.

Knižní klub má přes 210 tisíc členů

Euromedia Group patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. V České republice zahájil Bertelsmann obchodní činnost na jaře roku 1991. Například Knižní klub má přes 210 000 členů. V roce 2002 se stala vlastníkem největší celostátní distribuce Slovanský dům, která distribuuje více než 44 000 titulů 500 nakladatelů v ČR, mezi klienty patří téměř všichni tuzemští knihkupci, knihkupecké sítě a obchodní řetězce.

Knižní řetězec Neoluxor má podle svého webu pobočky v 11 velkých městech ČR. Výnosy společnosti v roce 2012 dosáhly 680 milionů korun. Firma vydělala po zdanění milion korun. Vlastníkem společnosti je podle obchodního rejstříku slovenská Central European Books.

 

Právě se děje

Další zprávy