Odeon i Knižní klub budou mít nového majitele

ČTK ČTK
11. 2. 2014 12:45
Skupina Bertelsmann prodává vydavatelství Euromedia Group firmě Arraviet
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jedno z největších tuzemských knižních vydavatelství Euromedia Group mění majitele. Německá firma Bertelsmann skupinu, do jejíhož portfolia patří například nakladatelské značky Odeon, Knižní klub, Ikar nebo Universum, prodává společnosti Arraviet.

Obchodní transakce se týká i slovenských značek Media Club a Ikar, dále velkoobchodního prodeje knih, včetně internetového prodeje knih www.ebux.cz a www.bux.cz.

Akvizici musejí ještě schválit regulační orgány. Obchod má být uzavřen do konce prvního čtvrtletí.

"Jsem velice potěšen, že jsme našli zodpovědného partnera, který převezme společnost Euromedia Group. Zajistíme tak další rozvoj těchto společností a našim spolupracovníkům ve společnostech Euromedia poskytneme příležitost rozšiřovat aktivity pod vedením nového vlastníka," uvedl výkonný ředitel pro kluby a přímý marketing společnosti Bertelsmann Fernando Carro.

Podmínky transakce ale skupina Bertelsmann nezveřejnila.

O prodeji se podle dřívějšího vyjádření firmy jednalo od roku 2008. Nový vlastník společnost Arraviet hodlá nákup zajistit pomocí standardního "akvizičního financování", o kterém prý jedná mimo jiné s J&T Bankou.

Poradcem v transakci byla J&T IB and Capital Markets, jejímž prostřednictvím nyní nový vlastník jedná o možnosti spojit společnosti Neoluxor s Euromedia Group a zároveň společnost Panta Rhei s Ikarem.

V Euromedia Group podle dohody zůstane současné vedení v čele s výkonným ředitelem společnosti Euromedia Andreasem Kaulfussem. "Jsem si naprosto jistý, že společně s naším novým akcionářem budeme schopni vytvořit takový podnik, který bude vyhledávat, vydávat, prodávat a dodávat našim zákazníkům ty nejlepší knihy," uvedl Kaulfuss.

Euromedia Group patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar a Universum, které mají svým zaměřením usnadňovat čtenářům jejich orientaci. V České republice zahájil Bertelsmann obchodní činnost na jaře roku 1991.

Například Knižní klub má přes 210 tisíc členů. V roce 2002 se stala vlastníkem největší celostátní distribuce Slovanský dům, která distribuuje více než 44 tisíc titulů 500 nakladatelů v Česku, mezi klienty patří téměř všichni tuzemští knihkupci, knihkupecké sítě a obchodní řetězce.

 

Právě se děje

Další zprávy