Itálii a Švýcarsko spojuje nová lanovka, je z ní vidět Matterhorn ze tří stran

Petra Škraňková Petra Škraňková, s využitím AP
14. 7. 2023 13:36
Ledovec mezi Itálií a Švýcarskem se dá poprvé překonat bez lyží. Dvě alpská střediska v nadmořské výšce přes tři tisíce metrů od začátku července spojuje nová lanovka. Nabízí jedinečný výhled na jeden z nejhezčích alpských vrcholů Matterhorn.
Z nové lanovky jsou vidět tři strany hory Matterhorn | Video: Associated Press

Lanovou dráhu, která překonává 1600 metrů nad ledovcem Theodul, provozuje společnost Matterhorn Zermatt Bergbahnen. Dolní stanice je na italské hoře Testa Grigia v nadmořské výšce 3458 metrů, horní pak na švýcarské hoře Klein Matterhorn ve výšce 3800 metrů nad mořem.

Každá kabina pojme 28 cestujících, takže lanovka celkem dokáže přepravit každou hodinu až 1300 lidí. Jízda trvá čtyři minuty.

Během jízdy jsou vidět tři stěny Matterhornu, jižní, východní a severní. "Není to jen jízda lanovkou, je to zážitek, na který se bude vzpomínat celý život," řekl Federico Maquignaz ze společnosti Cervino provozující lanovku.

Nová lanovka může jet i při extrémním větru 100 km/hod, jiné musí zastavit už při rychlosti větru kolem 70 km/hod. V provozu má být 11 měsíců v roce.

Zpáteční jízdenka pro dospělého mezi stanicemi Zermatt a Cervinia vyjde na 240 švýcarských franků, což je v přepočtu skoro šest tisíc korun, v září a říjnu pak na 218 švýcarských franků (5377 Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy