Inflace v Česku je nejvyšší od června 1998. Konec zdražování je daleko, míní experti

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 11. 4. 2022 9:48
Inflace v Česku v březnu zrychlila meziroční růst na 12,7 procenta z únorových 11,1 procenta. Je tak nejvyšší od května 1998, kdy dosáhla 13 procent. Nejvýrazněji zdražily pohonné hmoty, které byly v březnu o polovinu dražší než před rokem. Dál výrazně rostly i ceny elektřiny a zemního plynu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 1,7 procenta.

"Nejvýraznější zrychlení cenového růstu jsme zaznamenali u pohonných hmot, které byly v březnu o polovinu dražší než před rokem. Například Natural 95 se u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 44,50 Kč za litr a nafta za 47 korun za litr," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Zdražila také elektřina, a to 24,7 procenta, nebo zemní plyn, jehož cena vzrostla o 37,7 procenta. Ceny tepla a vody šly nahoru o 13,9 procenta. Všechny tyto položky navíc proti únoru zrychlily své tempo zdražování.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly meziročně vyšší ceny mouky o 30,3 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 20,1 procenta, másla o 31,9 procenta a brambor o 21,4 procenta, uvedli statistici. Oděvy byly oproti loňskému březnu dražší o téměř 20 procent a obuv o 15,4 procenta.

Česká národní banka (ČNB) zvedá sazby a už přikročila i k přímým intervencím, aby nárůst cen zmírnila. "Zatím se to, pravda, daří jen částečně, ale čeští centrální bankéři v tomto ohledu neřekli poslední slovo. Před 14 dny zvedli hlavní sazbu na pět procent a je pravděpodobné, že i tato hranice bude pokořena a sazby půjdou v dalších týdnech a měsících ještě výš," říká analytik Citfin Tomáš Volf.

To podle něj bude mít za následek zdražování úvěrů všeho druhu - od hypoték přes spotřebitelské úvěry, provozní úvěry firmám až po investiční půjčky. "Lidé i firmy se budou snažit obejít bez nutných úvěrů. Míra zadlužování vzhledem ke zvyšování úroků bude zpomalovat tempo. ČNB ale tyto bolestné kroky musí udělat, pokud by tak neučinila, inflace bude ještě vyšší," dodává Volf.

"Je docela pravděpodobné, že ve druhém čtvrtletí zdolá inflace hranici 14 procent a klesat začne teprve až v závěru roku. V průměru ceny letos vzrostou o přibližně 12 procent - pokud se tedy nestane zázrak a obratem rychle nezlevní energie. Tak vysoký růst cen s největší pravděpodobností mzdový růst v ekonomice nepřekoná, a proto dojde i k citelnému poklesu reálné kupní síly domácností," připomíná ekonom Creditas Petr Dufek.

Češi se tedy podle analytiků budou krotit ve výdajích, což pocítí především obchodníci. "Jejich tržby budou růst především kvůli rostoucím cenám, nikoli z důvodu zvýšené spotřeby. Bude docházet k optimalizaci výdajů domácností i firem a zbytné nákupy zboží a služeb budou odkládány na lepší časy," doplňuje Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy