Hygienici povolali po kontrolách zákazu HHC do 14 obchodů policii

ČTK ČTK
21. 3. 2024 14:02
Hygienici povolali po kontrolách zákazu HHC do 14 obchodů policii

Hygienici přivolali policii do 14 provozoven, kde při kontrole odhalili větší množství produktů se zakázanými psychomodulačními látkami HHC, HHC-O a THCP. Na sociální síti X o tom dnes informovala hlavní hygienička ministerstva zdravotnictví.

Do pondělí tohoto týdne bylo kontrol nebo úkonů, které se konaly před nimi, více než 1600. Dodržování zákazu látek HHC, HHC-O a THCP kontroluje také Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo celníci.

"Policie byla přivolána do 14 provozoven, v nichž hygienici nalezli více než 22 druhů výrobků se zakázanou látkou v počtu více než 127 kusů zboží," uvedli hygienici. Již dříve ministerstvo uvedlo, že se hygienici zaměřují zejména na elektronické cigarety, které spadají do jejich kompetence.

Kontrola cukrovinek s HHC a dalšími podobnými látkami, kvůli kterým byl zákaz na začátku března zavedený, spadá hlavně pod potravinářskou inspekci. Ta minulý týden informovala, že při více než 1800 kontrolách zaznamenala 51 pochybení.

Uživatelům či prodejcům v současné době zakázaných látek hrozí podle policie stejný postih jako při držení jiných omamných látek, tedy pokuta 15 tisíc korun a v případě velkého množství až osm let vězení. Firmy v současné době nabízejí alternativy zakázaných látek, podle odborníků o nich není dostatek informací a mohou tak být nebezpečnější.

 

Právě se děje

Další zprávy