Hutní podnik Liberty Ostrava uzavře jednu ze svých tří koksárenských baterií

ČTK ČTK
18. 8. 2023 14:17
Hutní podnik Liberty Ostrava uzavře jednu ze svých tří koksárenských baterií

Hutní společnost Liberty Ostrava rozhodla o uzavření části koksovny. Zavře jednu ze tří svých vysokokapacitních koksárenských baterií. Baterie je velmi neefektivní a vzhledem k přebytku výrobních kapacit na trhu se stává stále více ztrátovou, řekla dnes ČTK mluvčí podniku Kateřina Zajíčková. Uvedla, že tento krok nebude mít vliv na zaměstnanost. Předseda základní organizace OS Kovo Liberty ČR Petr Slanina řekl, že uzavření části koksovny vnímá negativně, protože ohrožuje prvovýrobu.

"Navzdory našim snahám a úsilí dalších významných českých energeticky náročných sektorů se vládě zatím nepodařilo omezit nepříznivý dopad vysokých cen energií a vysoké inflace, která je jednou z nejvyšších v Evropě, na naše podnikání. A proto jsme museli v nejlepším zájmu našeho podniku přistoupit k určitým zásadním opatřením," uvedla Zajíčková.

Kdy konkrétně provoz v baterii skončí, zatím není jasné. "Výrobu ve vysokokapacitní koksárenské baterii 11 plánujeme ukončit v následujících měsících," řekla mluvčí.

Odstavení části koksovny podle Slaniny znamená, že pokud by se situace zlepšila a firma by opět potřebovala dvě vysoké pece, musela by koks nakupovat zvenčí. Vysokou pec číslo 2 huť odstavila před rokem, kdy ji znovu uvede do provozu, neuvedla. V blízké době se to ale nejspíš nedá očekávat.

"Všem dotčeným zaměstnancům budou nabídnuty pozice v jiných částech společnosti. Očekáváme, že někteří se přesunou na naše ostatní koksárenské baterie nebo na rourovnu, která se potýká s nedostatkem pracovních sil a očekává navýšení výroby," uvedla Zajíčková.

 

Právě se děje

Další zprávy