Stát prodal za 21 milionů Havlovu vilu na Barrandově. Stavbu "udal" na třetí pokus

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 2. 2020 16:54
Stát na třetí pokus prodal vilu na pražském Barrandově, kterou navrhl architekt Max Urban pro Miloše Havla, strýce prvního českého prezidenta Václava Havla. Nový majitel koupil funkcionalistický dům v ulici Lumiérů v dražbě za 21,9 milionu korun. Informoval o tom server HlídacíPes.org.

Dosavadním vlastníkem nemovitosti byl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který nevyužívanou vilu získal v roce 2018 od Státního fondu kinematografie. Loni v srpnu úřad nabídl dům k prodeji za odhadní cenu 30 milionů korun, kterou postupně snižoval na 21 milionů. "Stavebně-technický stav je průměrný, s částečným vlivem zanedbané údržby," charakterizoval tehdy ÚZSVM stav domu.

Vilu, která potřebuje projít opravou, se státu podařilo prodat v dražbě až na třetí pokus koncem minulého týdne. V aukci o nemovitost soupeřili dva zájemci, uvedl server HlídacíPes.org.

"Není neobvyklé, že se nemovitosti prodávají ve více kolech. Záleží na mnoha faktorech. V tomto případě například více zájemcům vadila přílišná svažitost pozemku," řekl serveru mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. 

Funkcionalistickou vilu Lumiérů 41 na Barrandově nechal postavit v letech 1931 až 1932 pražský podnikatel ve stavebnictví Václav Maria Havel, otec Václava Havla. Objekt vznikl podle návrhu architekta Maxe Urbana, který navrhl také nedaleký objekt vyhlídkové restaurace Terasy Barrandov a budovu filmových ateliérů na Barrandově. Investorem vily byl podnikatel a filmový producent Miloš Havel. Ani Václav Maria Havel, ani jeho bratr Miloš v ní nežili. Později budova sloužila jako mateřská škola. 

Možnost, že by funkcionalistická stavba posloužila po vzoru brněnské vily Tugendhat jako muzeum, zůstala nevyužita. "Ministerstvo kultury a jeho příspěvkové organizace aktuálně řeší (i přes omezené rozpočtové možnosti) širokou škálu rozvojových projektů. Předmětná vila nesouvisela s žádným z nich, proto ministerstvo kultury neuvažovalo o jejím převzetí a využití," citoval HlídacíPes.org mluvčí ministerstva kultury Michaelu Lagronovou.

Video: Šokoval mě upřímností, na nic si nehrál, vzpomíná Jančárek na Václava Havla

Řada komunistů a fašoidních lidí mu nemůže přijít na jméno, protože byl svobodomyslný člověk, míní dokumentarista Petr Jančárek. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy