Ford plánuje v továrně ve Španělsku zrušit 1100 pracovních míst

ČTK / Reuters
10. 3. 2023 13:53
Ford plánuje v továrně ve Španělsku zrušit 1100 pracovních míst

Americká automobilka Ford Motor plánuje zrušit ve své továrně ve španělské Valencii zhruba 1100 pracovních míst z celkových přibližně 6 tisíc. Řekl to mluvčí automobilky. Propouštění je součástí změn ve výrobě aut v Evropě. Automobilka se rozhodla ukončit ve Valencii montáž minidodávek Galaxy a vozů S-Max.

Loni Ford uvedl, že odkládá investice do výroby ve Španělsku a odůvodnil to revizí výhledu pro Evropu. Sdělil nicméně, že se bude držet plánu zahájit ve své španělské továrně ještě v tomto desetiletí výrobu elektromobilů. Upozornil ale, že plán výroby elektromobilů bude znamenat snížení počtu pracovních míst.

Minulý měsíc Ford oznámil, že plánuje v příštích třech letech zrušit v Evropě asi 3800 pracovních míst, což je zhruba 11 procent jeho celkové pracovní síly v regionu. Propouštění se dotkne zaměstnanců ve vývoji a v administrativě, převážně v Německu a Británii. Ford se tak snaží vyrovnat se s růstem nákladů, v souvislosti s přechodem na výrobu elektromobilů ale potřebuje i celkově zeštíhlit.

 

Právě se děje

Další zprávy