Firmy nabídnou své experty aktivním seniorům

CSR fórum
30. 4. 2012 22:24
Jak síť Know-how pro lepší svět přispěje k Evropskému roku aktivního stárnutí
Inspirací k akci se stala firma IBM a její školení seniorů v práci s počítači.
Inspirací k akci se stala firma IBM a její školení seniorů v práci s počítači. | Foto: IBM

Odpovědné firmy, sdružené v síti Know-how pro lepší svět, se rozhodly podpořit letošní Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Konkrétním výrazem jejich pomoci se stala série akcí, nazvaná Know-how pro aktivní stárnutí.

Síť Know-how pro lepší svět sdružuje firmy, které pomáhají neziskovému sektoru formou expertního dobrovolnictví nebo odborných pro bono služeb. Jedná se o odborné poradenství vyplývající z profesní kvalifikace jednotlivých firemních dobrovolníků v tématech, jako jsou marketing, komunikace, IT či právní poradenství.

Při této formě pomoci mohou firemní dobrovolníci realizovat ve vybrané neziskové organizaci konkrétní krátkodobé i dlouhodobé projekty, například pomoci vytvořit byznys plán, marketingovou kampaň, revidovat účetnictví, zaštítit odborné vzdělávání pracovníků organizace či přímo vzdělávat její klienty.

První pomoc i ochutnávka kávy

Letos se firmy rozhodly, že svou odbornou pomoc věnují seniorům a organizacím, které s nimi pracují. K akcím je inspiroval jeden z členů sítě - firma IBM Česká republika, která už v minulosti školila seniory v počítačové gramotnosti a aktivní je i v nynější sérii akcí.

Ty byly rozděleny do dvou cyklů. V prvním, který byl naplánován na duben a květen, šest firem postupně připravilo programy pro seniory přímo ve svých sídlech. V tom druhém se uskuteční série osmi přednášek v pražském Centru celoživotního vzdělávání.

Know-how pro lepší svět

Důvodem pro vznik sítě Know-how pro lepší svět je aktuální potřeba odborné pomoci pro neziskové organizace a zásadní význam této formy pomoci pro celý neziskový sektor. Síť byla spuštěna v rámci programu platformy Byznys pro společnost (BpS) k Evropskému roku dobrovolnictví 2011 a jejími členy jsou tyto firmy:
ČSOB, ČEZ, GlaxoSmithKline, IBM Česká republika, Kooperativa pojišťovna/Vienna Insurance Group, KPMG Česká republika, LMC, Santé Network, Siemens Česká republika, Tchibo Praha.

A čím která firma konkrétně přispěla?

Už počátkem dubna (6. 4.) připravila společnost Santé Network akci „První pomoc pro seniory". Přednáška byla určena pro všechny, kteří si chtěli obnovit znalosti první pomoci dle nových doporučení, naučit se reagovat v krizových situacích a vyzkoušet si reálně postupy záchrany. Senioři se naučili, jak reagovat při selhání životních funkcí člověka, jak správně komunikovat s tísňovou linkou apod.

Týden po zdravotnickém tématu (13. 4.) přišla na řadu počítačová gramotnost, tentokrát v podání IBM ČR a jejích „Základů práce s počítačem pro seniory". Kdo se zúčastnil, umí uložit soubor, vytvořit složku a organizovat dokumenty, používat internetový prohlížeč či e-mail.

A v závěru dubna (20. 4.) přišlo další zdravotnické téma, tentokrát ve farmaceutické firmě GlaxoSmithKline, kde se zájemci dozvěděli vše o „Cestě od vývoje nového léku k pacientovi" - o tom, jak dlouho vývoj trvá, kolik stojí a jak probíhají klinické studie...

Pokračování na podzim

Tři přednášky jsou připraveny i na květen. Ta první se uskuteční už 4. 5. v sídle firmy Tchibo a bude věnována - jak jinak - kávě. Účastníci přednášky „Zpříjemněte si život s kávou" se dozvědí vše o pěstování kávy, její výrobě i o tom, jaké existují druhy; pochopitelně také, jak ji správně připravit - a celou akci korunují kávové speciality a ochutnávka.

V závěru května (25. 5.) pozve seniory do svého sídla ČEZ, aby je na setkání nazvaném „Příjemné a úsporné bydlení" seznámil s hlavními zásadami, jak ušetřit energii v domácnosti či jak se orientovat při výběru úsporných spotřebičů. Na pořadu budou i ryze praktické rady týkající se hospodárného vaření, šetření vodou a podobně.

Konečně poslední jarní akcí bude 15. 6. kurz „Jak vyzrát na finance" v sídle KPMG. Pomocí stolní hry finanční svoboda provede zájemce pěti palčivými tématy, která se v průběhu hry naučí řešit: propadnutí do hlubokého dluhu kvůli kreditní kartě, neuspokojivé pojištění, nevýhodně nastavená hypotéka, nebezpečí „akčních nabídek" a nevhodné investování. Za zmínku stojí, že stolní hra je finanční simulací reálného života české rodiny...

V cyklu, který začne na podzim, budou mít akce některých firem (KPMG, ČEZ, Santé Network a GlaxoSmithKline) reprízu či přinesou stejné téma v mírně pozměněné podobě, ale přibudou i další: IBM ČR na podzim přichystala přednášku na téma Evoluce počítačových technologií, Siemens zase o tom, jak fungují média. Kooperativa seznámí s životním pojištěním nejen pro třicátníky a firma LMC rozebere téma senioři a trh práce.

Bližší informace o chystaných akcích a místě a času jejich konání najdete na webu platformy Byznys pro společnost v sekci Evropský rok aktivního stárnutí 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy