Falšování vína mají omezit nová pravidla, zvýší se pokuty

ČTK ČTK
18. 1. 2016 12:45
Zvýšení pokut, omezení prodejných míst sudového vína a rychlé hlášení dovozu obsahuje novela vinařského zákona, kterou dnes schválila vláda. Cílem je omezit falšování vína. Ministerstvo nakonec ustoupilo od návrhu na zavádění kontrolních pásek.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Vláda v pondělí schválila návrh novely vinařského zákona, pomocí níž chce stát omezit falšování vína. Mimo jiné se mají zvýšit postihy až na 50 milionů korun, nyní jsou desetinové. Resort odstoupil od návrhu na zavádění kontrolních pásek.

Sudové víno se nebude moci prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců vína. "V této souvislosti je nutné upozornit, že výrobcem vína je podle zákona i subjekt, který si víno nechá zpracovat za účelem jeho uvádění do oběhu. V praxi si tedy vinotéka může objednat výrobu vína přímo u konkrétního vinaře," uvedlo ministerstvo zemědělství. Podle něj tak nebudou kontrolní pásky na sudech potřebné. Vláda chce novelou zakázat také prodej sudového vína z automatů.

Vinotéky, které dovozové víno prodávají, budou muset používat pouze znovu nenaplnitelné nádoby, takzvané "back-in-boxy".

Původně chtěl resort omezit počet prodejních míst jiným způsobem. Nápad, aby se muselo víno ve vinotékách skladovat při 18 stupních Celsia, ale nakonec nedovolil vládní odbor kompatibility s evropským právem.

Dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Vína vyrobená nebo lahvovaná v Česku budou muset mít podle ministerstva napsaný původ hroznů na hlavní etiketě velikostí písma minimálně 2,4 milimetru. Pokud půjde o víno ze zahraničí, bude muset mít nadále informaci o původu hroznů na zadní straně. Záklopka s českou trikolórou (označení na hrdlu láhve) bude pro české vinaře nepovinná, což je například podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye špatně.

Vína se podle dřívějších prohlášení ministra Mariána Jurečky (KDU-ČSL) budou povinně zapisovat do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. "Budeme mít informaci, kdo to víno vyrobil, kdo ho dovezl do ČR a kde konkrétně se víno na území ČR prodává, včetně informací, co to je za víno," popsal systém dříve ministr. Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude podle něj mít online informace z registru vinic, zároveň budou mít možnost nahlížet před plánovaným dovozem vína do dat i celníci.

Ministr předpokládá, že by zákon mohl začít platit od července nebo srpna letošního roku. Vinotéky, které budou muset začít používat jednorázové nádoby, budou mít na přípravu další půlrok.

 

Právě se děje

Další zprávy